США не визнають референдум в Іракському Курдистані

США не визнають референдум в Іракському Курдистані

Фото: Reuters

Результати голосування не мають легітимності, кажуть у Держдепі.

Сполучені Штати Америки не визнають референдум про незалежність Іракського Курдистану і закликають припинити "взаємні погрози" регіону і центрального уряду країни.

"Сполучені Штати не визнають проведений регіональним урядом Курдистану односторонній референдум, який відбувся в понеділок. Голосування і результати не мають легітимності, ми продовжуємо підтримувати об'єднаний, федеративний, демократичний Ірак", - заявив у п’ятницю, 29 вересня, державний секретар США Рекс Тіллерсон.

Він також закликав сторони конфлікту покласти край взаємним звинуваченням.

Іракські курди провели референдум щодо створення власної держави

Іракські курди провели референдум щодо створення власної держави

Тим часом, міжнародні авіакомпанії припинили польоти до аеропортів, що розташовані в Курдистані, як того вимагала центральна влада Іраку. Ввечері 29 вересня сплинув термін, який вона дала уряду регіону для передачі контролю над двома аеропортами. Останній міжнародний рейс з аеропорту Ербіля - столиці Іракського Курдистану - відлетів ввечері того ж дня до Стамбула.


Нагадаємо, що референдум про незалежність Іракського Курдистану відбувся 25 вересня попри тиск із боку Багдада та міжнародної спільноти. Майже 93 відсотки курдських виборців проголосували за незалежність.  Явка становила 72,61%. Голосування відбулося у трьох північних провінціях автономного Іракського Курдистану - Ербіль, Сулейманія і Дахук, а також у спірних прикордонних зонах, таких як багата нафтою провінція Кіркук. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація