Готуємо човлент по-гуцульськи в горщику
Дуже смачна закарпатська страва для любителів овочів, квасолі й перловки, ситна й дуже корисна.
Фото: Facebook
У цієї страви є своя історія. Запозичена вона з єврейської кухні. Іудеї готували човлент на свій шабат. Згодом рецепт злегка змінився. Завдяки цьому процес приготування став дуже легким і особливих кулінарних навичок від господині на кухні не вимагає.
Човлент по-гуцульськи в горщику
Інгредієнти
400 г м'яса
100 г білої квасолі
50 г перловки або булгуру
1 цибулина
1 морквина
1 ст. л. солодкої меленої паприки
1 ст. л. томатної пасти
2 склянки овочевого бульйону (можна використовувати той, у якому варилася квасоля)
сіль
перець чорний мелений
2-3 зубки часнику
олія (для обсмажування)
Покроковий рецепт
Крок 1: промиту квасолю залити водою і залишити на 5-6 годин (можна на ніч), а потім відварити її до м'якості в цій же воді.
Крок 2: залити перловку чи булгур окропом, зварити до напівготовності (приблизно 15 хвилин) й викласти на дно горщика.
Крок 3: з квасолі злити воду (не виливати!) й викласти її у горщик зверху на перловку.
Крок 4: нарізане невеликими шматочками м'ясо обсмажити до готовності на олії, поперчити й посолити.
Крок 5: коли м’ясо вкриється золотавою скоринкою, викласти його у горщик на квасолю. На нього — часник, нарізаний дрібними кубиками.
Крок 6: нарізати цибулю кубиками, моркву — соломкою. Спасерувати овочі, додавши паприку й томатну пасту.
Крок 7: викласти засмажку в горщик. Заправити все спеціями за смаком і залити бульйоном, щоб рідина злегка вкривала верхній шар.
Крок 8: поставити горщик в духовку й запікати за 180-200°С 20-25 хвилин.