Вірус Petya.A. Хакери атакували банки, компанії, "Укренерго" та "Київенерго"

Вірус Petya.A. Хакери атакували банки, компанії, "Укренерго" та "Київенерго"

Фото: Reuters

НБУ попередив фінустанови про хакерську атаку невідомого вірусу.

У вівторок, 27 червня, невідомі здійснили хакерські атаки вірусом на кілька українських банків, державні та комерційні підприємства. Зокрема, на комп'ютерні системи "Укренерго" та "Київенерго".

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми зазнали хакерської атаки. Змушені були вимкнути всі комп'ютери, очікуємо дозволу на включення від служби безпеки", - сказали в прес-службі "Київенерго", яке експлуатує практично всі енергетичні об'єкти в столиці, за винятком Дарницької теплоелектроцентралі.

Тим часом НБУ попередив банки та інших учасників фінансового сектору про зовнішню хакерську атаку.

"У результаті цих кібератак банки зазнають труднощів з обслуговуванням клієнтів і здійсненням банківських операцій", - підтвердили в Нацбанку.

Уже посилили заходи безпеки та протидії атакам хакерів всіх учасників фінансового ринку.

"Національний банк упевнений, що захист банківської інфраструктури від шахрайства в кіберпросторі організований належним чином, а спроби кібератак на інформаційні системи банків будуть нейтралізовані", - сказали в НБУ.

Через хакерські атаки на інші компанії та банки в "Ощадбанку" вирішили перестрахуватися та обмежити функціонал послуг, що надають клієнтам.

"Банк перепрошує за незручності, що виникли внаслідок форс-мажорних подій і гарантує конфіденційність та збереження даних клієнтів. Клієнти "Ощадбанку" наразі можуть скористатися банкоматами інших банківських установ, для клієнтів-пенсіонерів ця послуга є безкоштовною. Веб- та мобайл-банкінг Ощад 24/7, а також операції з картками працюють у нормальному режимі. Відділення банку працюватимуть сьогодні у режимі консультацій. Служби банку у взаємодії з НБУ докладають максимум зусиль для якнайшвидшого відновлення доступу до усіх сервісів банку. Про завершення цих робіт буде повідомлено додатково", - зазначили в "Ощадбанку".

"Через масовану атаку вірусу Petya.A на наші інформаційні системи відділення та контакт-центр "Нова пошта" тимчасово не можуть обслуговувати клієнтів. Ми докладаємо всіх зусиль, аби відновити роботу вже найближчим часом. Вдячні вам за розуміння, обіцяємо інформувати про перебіг подій", - зазначають у "Новій пошті".

Також повідомляється, що вірусної атаки зазнав медіахолдинг ТРК "Люкс", до складу якого входять "24 канал", "Радіо Люкс", "Радіо Максимум", інтернет-видання.

Про те, як Європа успішно бореться зі спробами російського втручання, в тому числі з кібератаками, читайте на ТСН.ua за цим посиланням.

Повʼязані теми:

Наступна публікація