Херсонес офіційно став частиною всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Херсонес офіційно став частиною всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Херсонес отримав визнання ЮНЕСКО / Фото: nevsepic.com.ua

Це - честь і виклик для української влади, вважають у Європі.

"Херсонес Таврійський" офіційно набув статусу Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Відповідний сертифікат представники організації передали заповідникові під час урочистої церемонії.

Стародавньому місту, що розташоване в межах Севастополя, було присвоєно статус об'єкта світової спадщини 23 червня 2013 року під час 37-ї сесії комітету ЮНЕСКО у Камбоджі, повідомляє УНІАН.

Передували цьому масштабна підготовка за участю місцевої команди та фахівців проектів ЄС "Дослідження для популяризації культурної спадщини в Криму" та "Підтримка і диверсифікація кримського туризму".

Херсонес став одним із понад 1000 об'єктів світової спадщини.

"Факт того, що Херсонес віднині значитиметься в списку Світової спадщини, означає не лише те, що він опиниться на світовій карті культурної спадщини та туризму. Це також є ключовим фактором покращення загального підходу до управління культурною спадщиною в Україні в цілому й у Криму зокрема", - наголосив на церемонії керівник відділу економічного співробітництва, соціального та регіонального розвитку представництва ЄС в Україні Хосе Роман Леон Лора.

На його думку, подібний крок ЮНЕСКО вимагатиме відповідної опіки над пам'яткою, що є завданням центральної та регіональної влади в Україні.

"Мають бути взяті активні зобов'язання зі збереження, а також, що не менш важливо, - забезпечення прозорості та підзвітності в управлінні спадщиною та її охороні. Ця номінація, активно підтримувана Євросоюзом, - це честь та виклик для української влади", - наголосив представник Євросоюзу.

Раніше повідомлялося, що Херсонесу сьогодні вручать сертифікат ЮНЕСКО.

Повʼязані теми:

Наступна публікація