Карантин — за тиждень на Великдень: як масові порушення під час освячення верби можуть загнати Україну в новий локдаун

Карантин — за тиждень на Великдень: як масові порушення під час освячення верби можуть загнати Україну в новий локдаун

Фото: Град Лева

У церквах України у Вербну неділю масово порушували карантинні обмеження.

У Вербну неділю українці традиційно несуть до храму освячувати вербове гілля. Проте вже другий рік поспіль пандемія коронавірусу внесла свої корективи у релігійне життя країни.

Як в Україні відсвяткували Вербну неділю та чи дотримувались віряни карантинних вимог, читайте у матеріалі ТСН.ua.

Київ

Форпост УПЦ МП у столиці та й в Україні загалом — Києво-Печерська Лавра. Минулого року на початку пандемію там зафіксували великий спалах COVID-19. Захворів навіть скандальний намісник монастиря — митрополит Павло.

Цьогоріч на офіційному сайті УПЦ МП завбачливо вирішити не публікувати світлини з вірянами з літургії, яку очолив предстоятель цієї церкви митрополит Онуфрій. У статті пресслужби — виключно священники, проте без захисних масок.

Фото: прес-служба УПЦ МП

Проте журналіст Ян Доброносов зафіксував у Свято-Успенському соборі Лаври натовп людей — без засобів індивідуального захисту та соціальної дистанції.

Вербна неділя.

Опубліковано Yan Dobronosov Субота, 24 квітня 2021 р.

"Права рука" Онуфрія — митрополит Бориспільський Антоній теж, схоже, не надто переймався карантинними вимогами.

Фото: Митрополит Антоній

У кафедральному для ПЦУ Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі було значно менше людей. Більшість вірян одягли захисні маски. Щоправда, з соціальною дистанцією теж не все добре.

Фото: Православна Церква України/Facebook

Почесний патріарх Філарет, який заявив про свій вихід із ПЦУ, відновлення УПЦ КП, за реєстрацію якої веде боротьбу з Мінкультом, у Володимирському соборі про карантинні вимоги нагадати вірянам "забув". Частина людей і священнослужителів у храмі були з масками, частина — без, а дехто просто одягнув їх на бороду. 

Фото: Патріарх Філарет
Фото: Патріарх Філарет

Священники Володимирського собору давали причастя людям з однієї ложки та чаші.

Фото: Патріарх Філарет

У Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ літургію очолив предстоятель цієї церкви Святослав. Варто зазначити, що всі віряни були у масках. Судячи з фото, з соціальною дистанцією тут дещо краща ситуація, ніж у православних. Хоча, можливо, це просто пресслужба вибрала вдалі світлини.

Фото: Блаженніший Святослав

Львів

У Львові, де карантинні обмеження мають послабити уже 26 квітня, жителі міста не забули сходити до церкви і посвятити вербу. Відомі на всю Україну своєю релігійністю, галичани схоже вирішили не зважати на карантин і "червону" зону.

Фото: Град Лева
Фото: Львівська Архиєпархія УГКЦ

Ужгород

А ось жителі обласного центру Закарпаття, незважаючи на те, що Ужгород досі у "жовтій" зоні, дружно вишикувалися біля храму.

Фото: УНІАН

У двох найбільших центрах Сходу та Півдня України — Харкові та Одесі, пресслужби місцевих осередків УПЦ МП, які є найбільшими у цих регіонах за кількістю парафій, взагалі вирішили не публікувати фото святкування Вербної неділі. Очевидно, щоб зайвий раз не привертати до себе увагу.

Нагадаємо, що через масові порушення на Вербну неділю в Києві посилять обмеження на Великдень. За словами очільника Держпродспоживслужби в Києві Олега Рубана, в церквах не дотримувалися жодні протиепідемічні правила.

Коронавірус в Україні: чергова хвиля захворювання може накрити нас після Великодня

Коронавірус в Україні: чергова хвиля захворювання може накрити нас після Великодня

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Локдаун в Україні 2021
Наступна публікація