Не працювати вночі: Чернівецькі базари відкрились через суперечливе рішення комітету міськради

Не працювати вночі: Чернівецькі базари відкрились через суперечливе рішення комітету міськради

Фото: УНІАН

Ятки на 15 ринках міста почали відновлювати роботу.

Не чекаючи урядового рішення, влада Чернівців відкрила у місті продовольчі базари, своїм рішенням подовжити заборону торгівлі лише у нічний час. Тож, вже зранку торгівці почали відкривати ятки на усіх 15 ринках, йдеться в ТСН.16.45.

Людей на ринках небагато, оскільки про відкриття ніхто не знав. Продавці кажуть, що дізнались про змогу працювати із соцмереж, і дуже цьому радіють. «Несли збитки, те що вдома було воно рано чи пізно закінчується. Вже хотіла вийти на базар, трошки підробити», - каже продавчиня.

Відкриттю ринків передували акції протесту підприємців Калинівського ринку, які почалися минулого тижня. Вони вимагали дозволу відкрити продовольчі ятки. В обласній адміністрації, яка свого часу ринки зачинила на карантин, свого рішення міняти не стали. Тож підприємці пішли до міської ради. З цього питання навіть скликали позачергову сесію, але рішення так і не прийняли. Тож мітинги продовжилися. І от учора виконавчий комітет міської ради таки прийняв рішення – не вікрити ринки, а заборонити торгівлю у проміжок з 20 вечора до 4 ранку, коли ринки і так закриті. Підприємці сприйняли це як дозвіл працювати.

Уперше за два тижні у Чернівцях відкрилися продовольчі базари

Уперше за два тижні у Чернівцях відкрилися продовольчі базари

«Воно обмежує роботу ринків в нічний час, тобто до цього міська рада не приймала рішеннь про заборону, а вчора прийняла рішення заборонити в нічний час, коли ринки і так не працюють. Це було сприйнято нібито як дозвіл працювати вдень», - пояснює чернівецький міський голова Олексій Каспрук.

А от юристи міської ради вважають таке рішення виконкому  незаконним та таким, що йде всупереч позиції обласної комісії, що зобов'язала припинити роботу ринків. «Такі рішення він не має права приймати, в умовах надзвичайної ситуації і чітка визначена процедура прийняття цих рішеннь, вона не дотримана», - доводить начальник юридичного відділу міської ради Олександр Шиба.

Відкрити ринки чи ні - примирити чернівецьких посадовців незабаром має Кабмін. Принаймні завтра там розглядатимуть питання про можливість роботи продовольчих ринків по всій Україні. І лише завтра стане зрозуміло, чи не поспішили чиновники Чернівців і що вони робитимуть, якщо Кабмін таки відтермінує відкриття.

Чиновники розповіли, за яких умов дозволять роботу продовольчих ринків

Чиновники розповіли, за яких умов дозволять роботу продовольчих ринків

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація