ТСН побувала в найменшому і найбільшому селах України

ТСН побувала в найменшому і найбільшому селах України

Проблеми в людей скрізь однакові.

Найбільше в Україні село Космач на Івано-Франківщині населяють 6,5 тисяч чоловік, а найменшу Іванівку на Черкащині – лише півтисячі. Це офіційні цифри, реальні ж іще менші, бо до половини людей виїхали звідти на заробітки або й назовсім, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

У країні 28 тисяч сіл, у яких живуть 18 млн чоловік – це не рахуючи окупованих територій Криму і Донбасу. Офіційно працевлаштовані одиниці, решта шукає можливостей якось заробити продажем молока, овочів і фруктів абощо. Основні проблеми села: відсутність роботи, безгрошів'я, алкоголізм, відсутність якісної освіти та варіантів культурного відпочинку. Нерадісні перспективи доповнюються прогнозом фахівців: кількість сільського населення і надалі буде зменшуватися.

Експеримент ТСН: чому з українських сіл виїжджають люди

Експеримент ТСН: чому з українських сіл виїжджають люди

У Космачі 30-річна Ольга Варцаб'юк сама виховує чотирьох дітей: встає вдосвіта, аби нагодувати теля, кролів і курей, а також зібрати дітей у школу. Дорога до школи, де жінка також працює прибиральницею за 800 гривень, займає 8 кілометрів, і йти її треба пішки. Ольга розлучена, і вважає, що коли рідний батько відмовився від дітей, то вони не будуть потрібні якомусь іще чоловікові – тож і не сподівається знову вийти заміж.

Схожий ранок і в багатодітної родина Постриганів у найменшому селі. Годує сім'ю город і худоба, батько дітей працює єгерем, мама – прибиральницею в сільраді та будинку культури. Подружжя заробляє на двох 2,5 тис. гривень і постійно шукає додаткового підробітку. У селі є три магазини, в одному з яких, приватному, людям дають продукти в борг. Найпопулярніші товари - хліб, макарони, чай, кава, крупи, цигарки і алкоголь. "У селі п'ють усе. Найбільше пиво і портвейн", - зізнається продавчиня Тетяна Кузьмишина. У крамницях селяни мають власні "кредитні історії" - борги сягають кількох тисяч гривень. Як виживають селяни в таких умовах – ТСН розповідатиме в циклі сюжетів про українське село протягом усього тижня.

Кореспондент ТСН Тетяна Боковня

Повʼязані теми:

Наступна публікація