Україна зіштовхнулась із катастрофічним дефіцитом медсестер

Україна зіштовхнулась із катастрофічним дефіцитом медсестер

Фото: УНІАН

В середньому зарплатня складає 3400 грн.

В Україні спостерігається дефіцит медичних сестер.

Про це повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень. На маніпуляції, уколи та крапельниці, розмови з пацієнтами та родичами у кожної медсестри йде вся її робоча зміна. Cаме медсестри - це основа будь-якої лікарні. Молодший та середній персонал у білих халатах - це 75% співробітників.

За офіційно статистикою, сьогодні українцями опікуються десь 400 тисяч медсестер. Вакантних місць у лікарнях є близько 19 тисяч. Утім, лікарі називають іншу цифру:  насправді охорона здоров'я потребує ще сто тисяч медичних сестер. Цей дефіцит тільки збільшуватиметься.

"В ідеалі, щоб ця сестра займалась виключно одним пацієнтом. При чому займалась не протягом 24 годин, а 12 годин. Це тому, що людина втомлюється і збільшується вірогідність помилок тощо", - переконаний завідувач відділенням інтенсивної терапії новонароджених Сергій Чернишук.

В середньому сестра за зміну намотує кімнатою у 50 квадратів до 10 кілометрів.

За словами Чернишука, за останні півроку з чотирьох медсестер, які прийшли працювати у відділення, троє вже звільнилися. Одна з причин – недостатній рівень зарплатні. Медики були просто шоковані, коли дізналися, що навіть найкращі зразки рукавичок через мікроперфорацію порпускають кров на долоні у 20% випадків. За такі ризики медсестри отримують мізерні гроші. Низькі зарплати у лікарнях - це основна причина, чому у цій бюджетній сфері такий шалений дефіцит кадрів. Для прикладу, у Польщі медсестра заробляє 20−23 тис. гривень, у Німеччині – 72,5 тис. гривень, у Британії – 117 тис. гривень.

Проте просто грошима проблему не вирішити. Гроші - у мотивації стоять не на першому місці. На першому місці стоїть прийняття рішень, більше свободи вибору. На жаль, наразі не існує методів, які б заохочували залишатися у професії. Утім в Україні вже прямують європейським шляхом. Медсестра має бути з вищою освітою.

Ірина Прокофьєва

Дефіцит у 100 тисяч медсестер: ТСН. Тиждень дослідив причини браку кадрів у лікарнях

Дефіцит у 100 тисяч медсестер: ТСН. Тиждень дослідив причини браку кадрів у лікарнях

Повʼязані теми:

Наступна публікація