Як вберегтися від зимових морозів. Поради спеціалістів

Як вберегтися від зимових морозів. Поради спеціалістів

Гарний кровообіг допоможе запобігти замерзанню / Фото: ИТАР-ТАСС

Список складається з дев'яти простих порад.

Оскільки цього року зима обіцяє бути холодною, експерти радять максимально берегти себе під час морозів. Основною причиною замерзання організму вчені вважають погану циркуляцію крові. Аби покращити кровообіг, достатньо знати кілька основних правил, які допоможуть обмежити кількість захворювань та обморожених кінцівок, пише The Daily Mirror.

1. Вдягайте вільний одяг

Дуже часто кінцівки можуть замерзати не так через холод, як через погану циркуляцію крові. Тому краще вдягати такий одяг, який не сковує рухів та не передавлює кінцівки, наприклад, рукавиці з тугою резинкою, або надто щільні чоботі.

2. Їжте більше спецій

Спеції здатні не тільки задовольнити смакові рецептори, але й покращити кровообіг. Такі продукти як куркума та імбир мають сильні протизапальні властивості. Куркума також сприяє розслабленню та розширенню судин, що попереджує замерзання.

Про користь часнику у холодний період часу відомо усім. Німецькі вчені довели, що окрім захисту від мікробів, щоденне вживання половини зубчика часнику покращує стан артерій та капілярів на 50%.

3. Рухайтеся

Очевидно, що рух провокує кращу циркуляцію крові в організмі. Тому треба бути максимально жвавим: гуляти, користуватися сходами замість ліфту, виконувати фізичні вправи.

Це допоможе тілу підтримувати свою внутрішню температуру.

4. Приймайте ліки

Сьогодні можна знайти медикаменти, які розраховані спеціально на підтримку задовільної циркуляції крові. Часто вони містять спеції, які мають термогенні властивості.

Також можна придбати ліки на основі гінкго білоба, трави, що підтримує кровообіг.

5. Носіть зручне взуття

Багато жінок приносять у жертву красі тепло свого організму. Вони вдягають тонкі шкарпетки або гарне, але міжсезонне взуття. Саме переохолодження ніг може привести до цілого списку жахливих наслідків, запевняють лікарі.

6. Пийте достатньо води

Зволоження необхідне організму не лише у спеку. Для задовільного функціонування клітин, і як наслідок, для гарного кровообігу, вони мають містити вдосталь води.

Жінкам спеціалісти рекомендують вживати мінімум два літри води в день, чоловікам – два з половиною.

7. Уникайте шкідливих жирів

Жири, які містяться у маргарині, пересмажених продуктах, деяких видах печива, викликають звуження судин. Воно, в свою чергу, призводить до замерзання організму.

Тому у холодний період слід обмежити вживання надто жирних продуктів.

8. Зігрівайтеся поступово

Найпоширеніша помилка замерзлих – стрибати у гарячу ванну. Деякі судини можуть просто лопнути від різкого перепаду температур. Тому необхідно "відтаювати" повільно, наприклад, розтерти ноги ковдрою та поставити у теплу, а не гарячу, воду.

9. Займайтеся спортом

Якщо організм знаходиться у хорошій фізичній формі, його терморегуляторні можливості дають змогу максимально швидко пристосуватися до холодних температур. Адже фізично розвинена людина апріорі має гарний кровообіг, а м'язи, в свою чергу, захищають від холоду.   

Нагадаємо, що холоди хазяйнують в Україні вже з кінця листопада.

Повʼязані теми:

Наступна публікація