Після оголошення перемир'я переселенці почали вертатися у прифронтове Кримське

Після оголошення перемир'я переселенці почали вертатися у прифронтове Кримське

Переселенці почали повертатися у прифронтові містечка, де почали менше стріляти.

До села вперше почали пускати непрописаних цивільних.

Після оголошення перемир'я містечка і селища у зоні АТО поступово оживають. Хоча позиції наших військових і далі ледь не щодня обстрілюють, по житлових будинках стали бити менше. Тож люди почали повертаються до своїх домівок, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

В Кримському на Луганщині обстріли не вщухали ще жодного дня після оголошення перемир'я, інколи по будинках, де прихистилися військові, б'ють прямою наводкою, а інколи по всьому селу, хаотично.

В основному снаряди летять з боку 31-го блокпосту, який колись був наш. З Кримського це місце добре проглядається. Військові кажуть, що зараз видно, як противник там укріплює власні позиції.

Поки вони риють там - наші закріплюються тут. Тарас з позивним "Куча" із Західної України оптимістично налаштований навіть попри те, що командування позабирало в них важке озброєння.

"Є чим оборонятись! Все є! За свою рідненьку землю можна і глиною закидувати. Такого слова, що назад тікати, відходити, просто не існує, не то шо нема - не існує", - каже він.

Поки є час, військові латають стареньку техніку, бойовий досвід якої не викликає сумнівів - дірки від осколків всюди. Хлопці з 24-ї бригади кажуть, що погана броня БМП майже не тримає - броню осколок від міномета прошиває наскрізь.

Від 15 лютого обстрілів дійсно поменшало, що дало надію місцевим на можливе мирне майбутнє. До перемир'я в селі лишалося менше трьох сотень люду. Дітей тут майже немає. Школа не працює, єдиний дитячй садочок - розвалений: у даху дірки, на дитячих ліжках тепер відпочивають шматки від "Градів". У шафках досі лежить чийсь одяг.

Тут вже запрацювали комунальні служби - відновлюють світло та газопостачання. До села вперше почали пускати непрописаних цивільних. Пустили і представників санстанції. Паніку можливої епідемії в околицях посіяла місцева ферма - її стіни разом із дорослими та новонародженим поросятами та вівцями власник покинув на призволяще, коли тікав від обстрілів. Тварини загинули від голоду. Усього нарахували понад 50 голів. Інспектори кажуть: загрози епідемії немає, холодна погода посприяла.

Тепер головне схоронити все це поголов'я до того, як потеплішає, або не дай Боже знову почнуть стріляти.

Нагадаємо, бійці АТО завершили відведення "Градів" від лінії зіткнення на Луганщині.

Кореспондент ТСН Євгеній Агарков

Переселенці з Луганщини поступово повертаються до покинутих домівок

Переселенці з Луганщини поступово повертаються до покинутих домівок

Повʼязані теми:

Наступна публікація