Що готують Росія і бойовики на Донбасі: кривавий наступ або Мінськ-3

Що готують Росія і бойовики на Донбасі: кривавий наступ або Мінськ-3

ТСН.ua проаналізував останні дані про кількість обстрілів Донбасу та розпитав експертів про "план Путіна", опублікований Антоном Геращенком.

З початку травня штаб АТО повідомив про майже 2650 обстрілів позицій українських військових та населених пунктів. Різке зростання активності бойовиків відбулося в ніч проти 3 червня під час атаки на Мар'їнку поблизу Донецька. Якщо до цього часу штаб АТО оперував цифрами в 10-15 обстрілів щодоби, то після невдалої спроби штурмувати Мар'їнку їхня кількість перетнула межу в кілька десятків, а інколи і більше сотні обстрілів на день.

Практично постійно під вогнем бойовиків перебувають населені пункти Мар'їнка, Широкине, Верхньоторецьке, Горлівка, Авдіївка, Красногорівка, Попасна, Щастя, Опитне, Тарамчук, Березове, Піски, Красногоровка, Артемівськ, Золоте, Комишуваха, Сокільники, Гранітне, Новогригорівка та Богданівка.

ТСН.ua проаналізував на основі офіційної інформації Ради національної безпеки і оборони України від 1 травня до 15 червня цього року дані про кількість обстрілів, загиблих бійців і поранених.

Згідно з аналізом, бойовики за підтримки російських військових ведуть обстріл позицій сил АТО з перемінним результатом. Це фіксується протягом всього зазначеного періоду. Так, 10 червня було 30 обстрілів, а 11 червня їхня кількість склала 42. Наступна доба стала рекордною - 125 обстрілів, проте 13 червня кількість обстрілів впала понад вдвічі – до 55. 14 червня в РНБО вже повідомили про 100 обстрілів. 15 червня знову різке падіння – 30.

Протягом зазначеного періоду загинув 71 військовослужбовець, 378-х було поранено, в полоні опинилося двоє.

На основі цих даних можна припустити, що бойовики "ДНР" і "ЛНР" намагаються виснажити сили АТО. Чимало експертів також раніше не виключали, що метою постійних обстрілів може бути спроба підтримувати конфлікт у фазі загострення із атаками на населені пункти або окремі позицій Збройних сил України.

Одночасно з такими прогнозами згадується і можливість повномасштабного наступу російських військ - відкрито або під прикриттям бойовиків "ЛНР-ДНР". Нещодавно ТСН.ua писав про те, як російські і сепаратистські ЗМІ підіймають інформаційну хвилю навколо самопроголошеного Придністров'я. Останнім приводом для розмов стала денонсація українським парламентом низки військових угод з Росією, чим фактично було заборонено транзит російських військових через територію України. Разом із минулорічною забороною транзиту до невизнаної республіки автомобільних вантажів та відсутністю авіасполучення з Тирасполем, Придністров'я стало практично недосяжним для Росії. Російські ЗМІ зарясніли заголовками на кшталт "Ще одна війна? Придністров'я опинилося під прицілом України".

Оптимісти стверджують, що прямої і повномасштабної агресії з боку Росії не відбудеться, адже Путін не хоче вплутуватися у війну, яка обернеться чималими втратами для його армії та особистими трагедіями для багатьох російських родин.

Удару по таких прогнозах завдав народний депутат Антон Геращенко. Він стверджує, що російський лідер вже давно готовий до захоплення усього Лівобережжя України, включно із Києвом. Про існування такого плану, подібного до гітлерівського "Барбаросса", йдеться в оприлюднених Геращенком документах, в яких чітко окреслюється, як росіяни окуповуватимуть всю східну частину України до Дніпра. Перевірити справжність оприлюднених нардепом документів зараз не є можливим, а за словами самого Геращенка, документи під грифом "цілком таємно" вдалося дістати співробітникам центру "Миротворець".

За версією нардепа, план бліцкригу Генштаб РФ затвердив у квітні 2015 року. Наступ, за даними центру "Миротворець", планувалося розпочати одразу ж - у квітні-травні. Примітно, що у цей час ЗМІ та експертне середовище активно обговорювали можливий наступу військ РФ.

Тоді цього не відбулося, але зараз Донбас наче завис у черговій контрольній точці, після якої є кілька варіантів розвитку подій, які можуть стати новою українською реальністю на найближчий час. Звичайно, що більшість українців бажають якнайшвидшого настання миру, проте за оцінками різних експертів, виконання Мінських домовленостей малоймовірно. Більш вірогідний варіант - продовження конфлікту за підтримки Росії, нав'язування Києву Мінська-3 і, відповідно, поступок агресору. Водночас досі зберігається загроза активного наступу з боку РФ, при чому, можливо, не тільки на Україну.

На користь останньої версії свідчить, зокрема, плани НАТО відправити на бази Східної Європи важке озброєння та винищувачі. 

"Піти на таке безпрецедентне рішення, з часів закінчення Холодної війни, США та їхніх союзників по НАТО змусило отримання достовірних розвідданих про продовження планування Генеральним штабом Російської Федерації агресивної війни проти України, спрямованої на захоплення території всієї Лівобережної України з межею зони окупації по Дніпру", - зазначив Антон Геращенко.

Крім того, сьогодні, 16 червня, генсек НАТО Йєнс Столтенберг попередив, що Росія та бойовики можуть атакувати Україну протягом найближчого часу

Суперечливий план із врегулювання конфлікту на Донбасі

Тим часом бойовики почали нагнітати істерику щодо економічної блокади підконтрольної терористам території Донбасу з боку України. Їхні ватажки заявляють, що Україна зобов'язана спонсорувати окуповані території, виплачувати пенсії, відновлювати інфраструктуру. Але не так давно вони хотіли бути незалежними, зі своєю валютою, банківською системою і мобільними операторами...

Економічна блокада може стати предметом переговорів під час третього раунду у Мінську, якщо такий відбудеться. За даними українського видання "Вести", Кремль уже підготував свої пропозиції Києву для обговорення. Зокрема, у них йдеться про об'єднання "ЛНР" і "ДНР" в одну структуру. При чому, за даними "дипломатичного джерела" видання, особливий статус має розповсюдитися на всю територію Донецької та Луганської областей, навіть ту, яка зараз підконтрольна Україні.

Утворену автономію начебто мають очолити люди, погоджені Києвом, Москвою та іншими учасниками переговорів (Німеччиною і Францією). Крім того, за даними видання, усіх учасників збройних формувань "народних республік" пропонується амністувати, частину з них перетворити на "народну міліцію", решту - роззброїти. Джерело видання додає, що ці пропозиції вже передані на Банкову і їх начебто "почули".

Водночас як російська, так і українська сторони спростовують подібні непублічні домовленості.

ТСН.ua спитав у політичних та військових експертів, які вони бачать варіанти розвитку ситуації з Донбасом, наскільки реальним може бути об'єднання "ДНР" з "ЛНР", а також наскільки реально виглядає опублікований Геращенком план Путіна.

Фото: УНІАН
Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова:

- У робочих групах, створених за результатами перемовин у Мінську, продовжуються консультації. Але ми повинні бути свідомі того, що цей формат був безперспективний з самого початку.

Навіть коли чуєш заяви офіційних осіб про певні досягнення чи виграш часу для проведення мобілізації чи побудови оборонних споруд, то на перший план особисто для мене і, думаю, для багатьох людей, виходить інше запитання: якщо ми щодня втрачаємо людей – вбитих і поранених – і це називається перемир'ям, то вибачте, що ж тоді таке війна? Це жодним чином не можна назвати перемир'ям, тому що не досягнута основна ціль цих домовленостей. І зараз ті, хто ще у них вірив, у черговий раз переконалися, що жоден із цих пунктів не виконується.

Щодо опублікованих народним депутатом Антоном Геращенком документів. Я би не називав це планом. Я би сказав, що це проект документів, який виглядає досить правдоподібно. На підставі того, що було опубліковано, не можна робити висновок, що це офіційний документ.

Це може бути як план, який готувався ініціативними військовими, так і план, який готувався за вказівкою вищого військово-політичного керівництва, тобто з Кремля. Стверджувати, що цей проект дійсно має форму документу я не наважуюся.

Фото: Обозреватель
Шевляков Ігор, експерт Українського інституту публічної політики:

- З одного боку складається враження, що зараз сторони зайняли стратегічні позиції, але з іншого боку є враження, або принаймні намагання створити враження, що військові сили "ДНР-ЛНР" можуть у будь-який момент завдати точкового удару або перейти у масштабний наступ. У принципі, тут може бути кілька пояснень.

По-перше, можливо, що бойовики намагаються вплинути на українську сторону, щоб українська сторона прийняла їхню версію виконання Мінських угод. А ми розуміємо, що угода досить складна, а Росія і керівництво "ДНР-ЛНР", Україна і наші міжнародні партнери мають дещо відмінні версії того, як має виглядати процес виконання і результат

По-друге, події, які зараз відбуваються, можна трактувати як тиск з метою виснаження української армії, економіки, ресурсів, і матеріальних, і психологічних, й інформаційних.

По-третє, це можна трактувати як психологічний вплив зброї на людей, тобто їх тягне постріляти. А говорити про те, що озброєні люди на окупованих територіях Донбасу є абсолютно дисциплінованими, не варто.

Останнім часом ми бачимо спроби російського керівництва консолідувати владу і контроль на окупованих територіях - як військову, так і адміністративну. І в принципі кінцевою точкою консолідації може стати об'єднання "ДНР-ЛНР" під єдиним керівництвом.

Водночас не викликає сумнівів те, що російські війська цілком здатні просунутися територією України від існуючих кордонів. Я думаю, що в Росії вивчають та аналізують різні варіанти. Але достовірно не можу ні підтвердити, ні спростувати реальність опублікованого плану захоплення Росією території Лівобережної України.

Фото: УНІАН
Голобуцький Олексій, політтехнолог:

- Ситуація на Донбасі дійсно може розвиватися у будь-якому напрямку. Адже ця криза залежить не лише від об'єктивних обставин, але й від особистостей. Мабуть, найбільш ймовірний розвиток - це замороження конфлікту.

Путін не може повернути назад, не може відвести війська. Ми теж зі зрозумілих причин не можемо відвоювати Донбас. Залишається лише варіант - створення Путіним анклаву, який формально належатиме Україні, але насправді це буде чорна діра, яка буде робити все, щоб наші перспективи у НАТО і ЄС були мізерними, а в перспективі року-двох ми розвалилися в плані економічного розвитку.

Інформація щодо об'єднання "ДНР" і "ЛНР" неофіційна інформація, але для цього є один резон. Зважаючи на те, що цьому квазідержавному утворенню треба існувати певний час, то Росії простіше управляти одним об'єктом, аніж двома.

Водночас я скептично ставлюся до викладених в Інтернеті планів захоплення Лівобережної України. Таких тактичних і стратегічних ігор існує мільйон. Вони були 10-20 років назад. Це нормальна військова практика.

Але варто пам'ятати, що на Донбасі у людей велика кількість зброї і їм потрібна якась діяльність. Якщо вони не будуть мати зовнішнього ворога і час від часу здійснювати наступи, то просто почнуть вбивати один одного. Це по-перше.

По-друге, Путіну важливо зосередити на Донбасі увагу всього світу. Тож його ціль – не дати цій рані "загоїтися".

Ольга Скичко

Повʼязані теми:

Наступна публікація