Аферисти продають квартири бійців АТО, доки вони воюють на Донбасі

Аферисти продають квартири бійців АТО, доки вони воюють на Донбасі

Аферисти залишають без квартир бійців АТО

Шахраї зламуюють замки і залишають воїнів безхатченками.

В Україні розквітає новий вид цинічних афер: шахраї разом із "чорними" нотаріусами шукають будь-які зачіпки до залишених без нагляду квартир воїнів, ламають замки, переоформлюють і швидко перепродають.

Про це йдеться у сюжеті програми "Гроші".

Військово-польовий хірург Валерій Кривчач, на рахунку якого десятки врятованих життів українських солдатів, повернувся із Дебальцевого на першу ротацію і зрозумів, що залишився без квартири - її разом зі всіма речами продали на торгах.

"Коли я прийшов із зони АТО, це було 11 вересня 2014... То коли почали ключами відкривати, то вже замки були повністю поміняні і все. Дзвонили у двері, вийшов чоловік, сказав, що це не ваша квартира - і все, потім вже коли по судах почали розбиратися, стало зрозуміло, що квартира була продана незаконно", - розповів військовий лікар.

Зараз він не може забрати ні свої документи, ні речі, ні навіть лікарську печатку. До того ж чоловік узяв у одному із банків кредит, щоб врятувати життя другу. Віддавав борг згідно з договором, через деякий час попросив про реструктуризацію, але жодної відповіді не отримав. Тепер за кредитом ростуть відсотки, адже суми, за яку аферисти продали його квартиру не вистачило, аби погасити банківський борг.

За словами правозахисниці хірурга, Ірини Євтушенко, чоловіка обікрали двічі - коли, скориставшись відсутністю військового, потайки вдерлися до його квартири і продали її, і коли переоформили її за фіктивною ціною.

"Придбана квартира за 28 тисяч доларів, на момент придбання вартість цієї квартири ринкова була від 52 до 60 тисяч. Його не повідомили, що будуть накладати виконавчий напис нотаріус, його не запросили і не узгодили з ним оцінку, його не запросила виконавча служба, коли проводилися торги, за законом він перший покупець, який міг би придбати цю квартиру з торгів. Через це я вважаю, що тут порушення навіч", - зазначила Євтушенко.

Але попри ледь прикриту папірцями крадіжку квартири власнику буде не просто її повернути, адже там живуть інші люди, виселяти яких доведеться роками.

"Ми цю квартиру придбали на торгах, не знаю, що ця людина хоче і на що він сподівається, ми у нього нічого не забирали", - заявляє теперішня мешканка квартири Тетяна Довгань.

Таких історій, на жаль, дедалі більшає – десятки воїнів АТО повертаються з Донбасу безхатченками.

Так, поки воювала на Сході України Людмила Калініна, мати двох дітей, на її квартиру, отриману у спадок від батька її хрещеної, накинули оком інші люди. Щойно жінка поїхала захищати Україну, справу спробували блискавично вирішити без неї. Квартиру в Людмили відсудив місцевий юрист зі звучним прізвищем Мерцалов.

Людмила Калініна переконана, що на її квартиру навела приватний нотаріус Валентина Молодих, яка оформлювала їй заповіт. А за півроку намалювала ще один - уже на юриста Мерцалова.

"Вона є адвокатом не перший рік і два сини. Вперше про них я дізналася 5 років тому, коли після смерті дідуся пішла отримувати право власності. Швидше за все через нотаріуса і вийшли на цю квартиру, адже вона знала, що це не пряма нам рідня, бо ж хресна за законодавством не має стосунку до родичів ні першого, ні п'ятого коліна, вона про це знала і мабуть порадила", - наголосила учасниця АТО.

Зараз Людмила Калініна у шпиталі, лікується від контузії, але боїться, що двох її дітей судові виконавці будь-якої хвилини можуть викинути на вулицю.

Нагадаємо, раніше журналісти розповіли, як чиновники заробляють шалені гроші на земельних махінаціях.

Як учасники АТО стають безхатьками

Як учасники АТО стають безхатьками

Повʼязані теми:

Наступна публікація