Бізнес під час локдауну: як виживають українські ресторани та кафе

Бізнес під час локдауну: як виживають українські ресторани та кафе

Associated Press

Дохід закладів громадського харчування знизився в середньому на чверть порівняно з минулим роком.

Локдаун лише почався, а бізнес знову страждає: дохід закладів громадського харчування знизився в середньому на чверть порівняно з минулим роком. Такі цифри оприлюднила компанія з авторизації кафе, яка відстежує ситуацію із закладами України.

Як зараз виживають ресторани та кафе, хто почав заробляти більше, розповіли 14 січня у Сніданку з 1+1.


 
Катерина - керівниця одного з київських кафе. За її словами, другий локдаун суттєво ускладнив ситуацію.  "Нас просто не чують, не бачать. Вижити в цих умовах нереально. На сьогоднішній день ми приблизно втратили 80% від загальної виручки", - розповідає вона. 
 
Жінка помітила: люди, які перейшли на віддалений режим роботи, почали готувати вдома. Тому клієнтів залишилося дуже мало. "Здебільшого це доставка для тих людей, які були нашими постійними відвідувачами. Зараз вони вдома і роблять це замовлення", - каже вона. 

 

Як сьогодні виживає бізнес та хто почав заробляти більше

Як сьогодні виживає бізнес та хто почав заробляти більше

Своєю чергою, адміністратор елітного ресторану в столиці Михайло на весь час січневого карантину залишився без роботи. "У нашій країні як - відпустку за власним бажанням, щоб не платити податки. Навіть доставка не працює", - каже він. Ресторан, де працює Михайло, преміум-сегменту. У ресторани люди приходять за атмосферою та вишуканими стравами, а тому й доставку закрили.

Тим часом власник ресторану у Львові Олег каже: у місці ситуація була стабільна лише під час новорічних свят. "За цей час дуже багато людей було на святах, чого ніхто не очікував. Ресторани змогли щось на святах заробити. Але до свят і після свят в центрі дуже мало людей", - наголошує підприємець. До того ж, заклад Олега розташований не в центрі міста, де завжди багато туристів. Саме тому зараз він почав орієнтуватися на львів'ян, а не на гостей міста.  Тому працюють і на доставку, на винесення.

Голова асоціації рестораторів України Сергій Трахачов каже, що третина усіх закладів громадського харчування не працює взагалі. Вже є прогнози, як саме вплине на весь бізнес січневий карантин: "За три тижні локдауну, якщо його подовжать, галузь громадського харчування втратить щонайменше сім-вісім мільярдів гривень обороту".

Утім, це стосується не всіх, наголосив фахівець. "Десь 20% всіх закладів працюють на доставку, тому зараз в них, як кажуть, жнива", - наголошує Сергій Трахачов.

До слова, вже у перші дні січневого локдауну суші-бари та заклади доставки стали заробляти більше, якщо порівняти ситуацію з початком 2020 року.