Глава НБУ розповіла, що буде з курсом долара в новому році

Глава НБУ розповіла, що буде з курсом долара в новому році

Долар по 24,1 грн на наступний рік - під загрозою. / Фото: Getty Images

Гонтарева наголосила на ризиках, які можуть перешкоджати реалізації закладеного Мінфіном курсу. 

Глава НБУ Валерія Гонтарева вказує на численні ризики, які можуть перешкодити реалізації закладеного Мінфіном до держбюджету-2016 і раніше розрахованого МВФ прогнозу середньорічного курс гривні 24,1 грн/1 дол.

"Зі свого боку, Нацбанк вважає такий прогноз реалістичним, але усвідомлює ризики, які можуть цьому перешкодити", – сказала вона на підсумковій прес-конференції в Києві у вівторок.

Гонтарева підкреслила, що йдеться про внутрішні та зовнішні фактори поза зоною контролю монетарної політики, які можуть позначитися на курсі гривні та рівні інфляції.

Зокрема, вона вказала на ризики погіршення зовнішньої кон'юнктури світових ринків, особливо, продовження зниження цін на сталь і зернові, і зазначила, що процес збалансування попиту і пропозиції на цих ринках йде досить повільно.

Глава Нацбанку також відзначила розпочатий ФРС цикл підвищення ставок, що створює тиск на валюти країн, що розвиваються і складності з позиками.

"Є ризик поступового вичерпання переваги українських експортерів, зокрема, металів", – сказала Гонтарева.

Водночас глава Нацбанку зазначила, що мова йде тільки про можливі ризики, які можуть бути врівноважені позитивними факторами, зокрема, зниженням цін на нафту та інші енергоносії, припливом інвестицій у результаті відновлення економічного зростання в Україні.

Прогноз для долара на 2016 рік

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Підпал будинку Гонтаревої
Наступна публікація