Індекс окрошки. За рік ціни на інгредієнти здорожчали майже на чверть

До кінця літа продукти для страви трохи здешевшають.

За останній рік продукти, які необхідні для приготування окрошки, здорожчали на 23%. Нині, аби зготувати трилітрову каструлю страви, треба витратити 67 грн.

Такі дані аналітиків Української аграрної конфедерації, пише "Сегодня".

Торік показник зростання становив 18%.

За рік найбільше подорожчали яйця, ціна яких зросла на 89,7%. Якщо 2017-го десяток можна було купити за 12,7 грн, то тепер він коштує 24,1 грн. Основна причина – вітчизняні виробники почали експортувати яйця до ЄС, де їхня вартість набагато вища, ніж в Україні, що вплинуло на рівень внутрішніх цін. Про це повідомила аналітик Української аграрної конфедерації Неля Онищенко.

На другому місці зелена цибуля, вартість її за рік зросла на 78% – до 40 грн/кг. Також зафіксоване річне подорожчання молочних продуктів – сметани (+27%) і кефіру (+24,4%). На зростання ціни молочки вплинуло збільшення витрат на корми для худоби, зниження виробництва молока, зростання доходів населення. На 21,7% піднялася ціна курятини, тепер за кілограм курячої тушки потрібно викласти 53-54 грн. Також на 14,7% подорожчала мінеральна вода, на 14,3% – кріп. Ціну трохи стримали огірки (-38%) і картопля (-23,5%).

До кінця літа окрошка стане доступнішою – очікується традиційне зниження цін на овочі. Але у вартості кінцевого продукту вони становлять менше 10%, тому на ціну страви це вплине трохи – мінус 2-3 грн. А ось те, що становить в структурі витрат більшу частину – це кефір (34,2%), курятина (20%) і мінеральна вода (14,7%), в сумі майже 69%, навряд чи дешевшатиме.

Керівник Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко також упевнений, що м'ясо і молоко навряд чи подешевшають. За його прогнозом, не варто очікувати і їхнього подорожчання – попит на них улітку знижується, а терміни зберігання через спеку скорочуються.

Залиште свій коментар