За рік ціни на ікру в Україні знизились на 10-15%
Російська ікра стала дефіцитом на українському ринку, повідомив керівник департаменту аналітики компанії "Скандинавія" Валерій Калустов.
За його словами, така ситуація пов'язана з тим, що з минулого року Росспоживнагляд РФ заборонив застосування в харчовій промисловості Росії харчової добавки - консерванту - під назвою уротропін (Е239). Вона використовувалася при консервації червоної ікри, і забезпечувала готовому продукту в банках хороші товарні якості та високу транспортабельність.
Однак після прийняття нового національного стандарту в якості консервантів при виробництві солоної ікри в РФ використовується тепер сорбінова кислота і (або) бензоат натрію.
"Російським виробникам довелося перейти на інші замінники, зокрема, на таку нову добавку як "варекс". На жаль, в Україні вона не зареєстрована (а, відповідно, до використання не дозволена), тому поставки російської червоної ікри в 2011 році скоротилися. Протягом минулого року у вітчизняному роздробі і на оптових складах ще знаходилися якісь запаси раніше з партій ввезеної ікри, то в нинішньому році вітчизняним споживачам, швидше за все, про ікру з Росії доведеться забути", - вважає Валерій Калустов.
Проте зовсім без делікатесу країна не залишиться. Оскільки в Україні продовжує діяти ДСТУ на використання уротропіну в червоній ікрі, компанії, які постачають високоприбутковий продукт, знайшли вихід із ситуації.
Вони звернулися за допомогою до альтернативних постачальників - американських і канадських компаній. Тепер в Україну імпортується не готова до вживання фасована ікра, а морожена. І вже вітчизняні компанії фасують рибний продукт у готову до продажу тару.
Позитивний момент від зміни географії постачань полягає у тому, що ціни на ікру на внутрішньому ринку в порівнянні з минулим роком знизились приблизно на 10-15%.
Червона ікра з горілкою виявилися найсильнішим афродизіаком