Санкції США серйозно вдарили по нафтодобуванні в Росії – Financial Times

Санкції США серйозно вдарили по нафтодобуванні в Росії – Financial Times

Санкції США серйозно вдарили по нафтодобуванні в Росії / Фото: Фокус

Видобуток нафти в Сибіру падає, і Росії потрібно почати розробляти шельф в Арктиці.

Наближений до Володимира Путіна олігарх Геннадій Тимченко нещодавно в інтерв'ю заявив, що санкції Заходу "спричинили невеликий дискомфорт" для нього.

Але, за його словами, це "дрібниці" в порівнянні із завданням "захисту інтересів Росії". Як пише Financial Times, насправді ж, попри слова Тимченка, санкції значно болючіше б'ють по видобутку нафти і газу в Росії, які для країни є найбільш стратегічно важливими.

Через санкції "Роснефть" і "Новатек" фактично втратили доступ до ринків довгострокового капіталу в США. Крім того, справжнім болем може стати заборона ЄС і США продавати Росії технології, які застосовують в Арктиці для глибоководного видобутку нафти сланцевої нафти.

"Це розумна зброя, націлена просто на майбутнє Росії", - йдеться в статті.

Видобуток нафти в Західному Сибіру різко падає. Тому дуже важливо освоїти Арктику і Баженовське родовище сланцевої нафти, а також збудувати термінали для зрідженого газу на Ямалі і Сахаліні.

"Але для експансії в ці сфери потрібен доступ до західних технологій, капіталу і спеціалістам", - пише газета.

Кремль переконує, що може купити необхідне обладнання в Азії чи звернутися до вітчизняних виробників. Але в цей час аналітики понижують прогноз росту видобутку нафти в Росії. Тож західні санкції не така вже й "дрібниця", як говорить друг Путіна мільярдер Тимченко.

Сьогодні газета Globe and Mail писала, що Путін опинився в складній ситуації, яку сам створив.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація