В Україні знову здорожчає оренда житла – експерти

В Україні знову здорожчає оренда житла – експерти

Фото: УНІАН

Ціни можуть зрости на чверть або навіть третину.

Уже цього літа в Україні зросте вартість оренди житла на 20-30%. Такі прогнози висловлюють ріелтори та експерти ринку.

На ринку оренди нерухомість дорожчає приблизно на рівень інфляції. При цьому є "високий сезон" - після новорічних свят і до кінця травня - в цей період ринок "оживає" і квартири дорожчають, і "пік" - у кінці літа. Коли у великі міста приїжджають студенти, сезонні робітники - попит зростає і цінники разом з ними. Цього літа, вважає ріелтор Максим Бабуряк, квартири можуть подорожчати на 20-30%. Про це пише "Сьогодні".

"До "Євробачення", швидше за все, подорожчають квартири подобово і квартири в центрі міста. Я не думаю, що через цей конкурс якось зміниться вартість житла на Троєщині, наприклад. Це тимчасовий фактор", - говорить Бабуряк.

За 2016 рік ціни на оренду житла в столиці зросли на 20%.

Нині найдешевші однокімнатні квартири здають у прифронтових Донецькій та Луганській областях – за 1 тис. грн на місяць. У Сумах і Тернополі – 1,5-2 тис. грн. Найдорожча оренда у Львові (понад 4 тис. грн), Одесі (5,2 тис. грн) та Києві (майже 6 тис. грн). Двокімнатна квартира в столиці коштує близько 7,9-8 тис. грн. Додатково доведеться ще платити за комунальні послуги.

Середня вартість квартири в Україні (в розрахунок бралися тільки великі міста) - 27 тис. доларів (трохи більше 729 тис. грн). Першість у списку міст з найдорожчими квартирами традиційно займає столиця. Тут середній цінник на однокімнатну квартиру досяг 43 тис. доларів. Слідом за Києвом - Одеса та Львів.

Статистика свідчить, що понад 400 тисяч українських сімей орендують житло. А у великих містах на винайманій квартирі мешкає кожен п'ятий.

Тим часом мешканці гуртожитків зможуть безкоштовно приватизувати житло.

Повʼязані теми:

Наступна публікація