Запасів нафти в Росії вистачить не більше, ніж на 30 років

Запасів нафти в Росії вистачить не більше, ніж на 30 років

Фото: Reuters

РФ сподівається отримати дозвіл на збільшення видобутку в Арктиці.

Росії вистачить запасів нафти на найближчі три десятки років, приблизно до 2044-го. Потім вона повинна перейти на альтернативні види енергоресурсів чи наростити видобуток в Арктиці – відповідну заяву Москва вже подала в ООН, відповідь може бути не раніше, ніж через три-п'ять років.

Про це в інтерв'ю "Російській газеті" розповів міністр природних ресурсів та екології РФ Сергій Донський.

"Запаси нафти становлять близько 29 мільярдів тонн. Це ті, які теоретично можна витягти з надр. Видобуток сирої нафти (без газового конденсату) в 2015 році попередньо склав близько 505 мільйонів тонн. Якщо рахувати "в лоб" за цими цифрами, то відкритих запасів вистачить на 57 років. Однак обсяг доведених запасів (про які нам точно відомо, де і скільки їх, як витягувати), за оцінками експертів, вдвічі менший, близько 14 мільярдів тонн. За доведеними запасами забезпеченість видобутку складе вже тільки 28 років", – зазначив міністр.

Водночас Донський уточнив, що зростає частка запасів нафти, які важко викачати з-під землі, позаяк процес вимагає додаткових фінансових затрат, а також застосування новітніх технологій.

"Без нових відкриттів (родовищ нафти) видобуток традиційних запасів почне знижуватися вже з 2020 року. Зросте частка нафти, яку важко добути, серйозно погіршиться економіка проектів. Саме тому геологорозвідку ми зупиняти не плануємо", – сказав міністр.

Проте обсяг геологорозвідки торік у Росії впав на 10%, а на шельфі скоротився вдвічі.

Донський прогнозує обсяги видобутку нафти в РФ на 2016 рік на рівні 2015-го. Також сподівається, що основні виробники нафти в світі "заморозять" рівні видобутку на рівні січня 2016-го і до кінця року її ціна зросте.

Нагадаємо, нині основні сорти нафти на світовому ринку коштують 35-40 доларів США за барель.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація