Колективний імунітет може бути недієвим у боротьбі з коронавірусом - іспанські вчені

Колективний імунітет може бути недієвим у  боротьбі з коронавірусом - іспанські вчені

Фото: Associated Press

Це дослідження є найбільшим в своєму роді щодо коронавірусу в Європі.

Іспанське дослідження поставило під сумнів доцільність колективного імунітету як спосіб боротьби з пандемією COVID-19. Експерти стверджують, що для забезпечення захисту антитіла мають бути у не менш ніж 70% населення.

Про це пише BBC.

За оцінками дослідників, в яких взяло участь понад 60 тис. людей, близько 5% населення Іспанії виробило антитіла.

Стадний імунітет досягається, коли досить людей мають захист до вірусу, щоб зупинити його поширення. Так,  від 70% до 90% населення повинні мати антитіла, щоб зупинити поширення коронавірусу.

У звіті говориться, що поширеність антитіл до Covid-19 була нижчою за 3% в прибережних регіонах, але вищою в районах Іспанії з широко поширеними спалахами.

"Попри великий вплив Covid-19 в Іспанії, оцінки поширеності залишаються низькими і точно недостатніми для забезпечення колективного імунітету", - йдеться в звіті авторів дослідження.

За словами експертів, цього не можна досягти, не беручи до уваги супутній збиток від багатьох смертей серед вразливого населення і надмірне навантаження на системи охорони здоров'я.

У цій ситуації заходи соціального дистанціювання і зусиль з виявлення та ізоляції нових випадків і їхніх контактів необхідні для боротьби з епідемією в майбутньому.

кажуть фахівці

Подібні дослідження проводилися в Китаї і США, і "ключовий висновок з цих репрезентативних когортах полягає в тому, що більша частина населення, мабуть, залишалася не схильною до впливу “коронавірусу”, навіть в районах з широко поширеною вірусною циркуляцією”, говориться у статті в Lancet.

Представник Британського товариства імунологів і професор імунології в Імперському коледжі Лондона Денні Альтман сказав, що подібні результати підтверджують потребу визначити кращі стратегії вакцинації, які здатні подолати ці проблеми і стимулювати стійку, оптимальну імунну відповідь.

Нагадаємо, Covid-19 став третім коронавірусом, що переходить від тварин до людей. За прогнозами дослідників із Сингапуру, коронавірус, який зараз шириться світом, не буде останнім для людства. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація