Науковці навчилися редагувати геном людини, як звичайний текст

Науковці навчилися редагувати геном людини, як звичайний текст

За словами вчених, людство на часі стоїть на порозі великої генетичної революції / Фото: The Independent

За словами вчених, "програмувати" людину можна буде ще до її народження.

Британська газета The Independent, спираючись на думки багатьох провідних вчених світу, оголосила про створення нової унікальної методики генної терапії під назвою CRISPR.

Як повідомляє видання, дана методика може, як мінімум революціонізувати підхід до лікування спадкових захворювань, а можливо, і назавжди перемогти їх.

Методика дозволяє редагувати геном, змінюючи бажаним чином генетичний текст ДНК і не вносити при цьому ніяких небажаних мутацій. Генетики порівнюють її з редагуванням звичайного тексту, при якому в нього не вносяться орфографічні помилки.

Насправді, методика не нова, повтори в послідовностях ДНК, про які йдеться у назві методу, були відкриті ще в 1987 році, а можливості технології вперше були продемонстровані групою генетиків США в 2012 році.

Відтоді методика CRISPR посилено вивчалася і розвивалася, і тепер можна сказати, що для лабораторного застосування вона готова під ключ.

За допомогою цих напрацьованих методів можна не тільки виправляти генетичні недоліки у окремих людей, не тільки лікувати і попереджати спадкові хвороби, але і з самого початку, з ембріона, а то і сперматозоїда чи яйцеклітини, редагувати геном майбутньої людини.

Багато вчених, серед яких нобелівські лауреати і професори, майже в один голос говорять про дивовижні можливості методики CRISPR і закликають до її широкого публічного обговорення.

"Сьогодні зарано говорити і навіть думати про те, щоб за допомогою цих методів змінювати людські ембріони, - говорить Джордж Черч з Гарварду. - Зрозуміло, подібне має бути законодавчо заборонено і в Британії, і в інших країнах".

Водночас провідні вчені світу говорять про величезний терапевтичний потенціал нової методики, але попереджають, що перш, ніж починати її використовувати на людях, потрібно остаточно довести її ефективність і відсутність фатальних побічних результатів.

Як повідомлялося раніше, генетики навчилися міняти зовнішність людини ще до її народження. Група вчених знайшла тисячі маленьких фрагментів ДНК, що впливають на процес формування зовнішнього вигляду, і показала, що модифікація цих генів може реально змінити форму обличчя.

Повʼязані теми:

Наступна публікація