КС дав добро на обмеження недоторканності депутатів

КС дав добро на обмеження недоторканності депутатів

КС визнав конституційним обмеження депутатської недоторканності / Фото: Українські новини

Суд визнав конституційним збереження звання президента, навіть якщо особа була усунута в порядку імпічменту.

Конституційний суд України визнав відповідним вимогам статей 157 і 158 Конституції законопроект про внесення змін до Основного закону, що передбачає обмеження депутатської недоторканності, а також виключення можливості позбавлення президентського звання у разі імпічменту глави держави.

Висновок щодо даного законопроекту парламентської більшості оголосив заступник голови КС Сергій Винокуров на засіданні суду у вівторок.

11 липня КСУ визнав неконституційним законопроект опозиції про внесення змін до Конституції в частині зняття недоторканності з президента і суддів, і конституційним - в частині зняття недоторканності з нардепів.

Верховна рада 20 червня направила в КС проект закону від опозиції про внесення змін до Конституції України, що стосуються недоторканності народних депутатів, президента і суддів.

Автори законопроекту пропонували вилучити частину 1 статті 80, яка говорить, що "народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність", а також частина 3 цієї ж статті, згідно з якою народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Також пропонувалося вилучити частину 1 ст. 105 Основного закону про те, що "президент України користується правом недоторканності на час виконання повноважень".

5 липня парламент більшістю голосів прийняв рішення направити до Конституційного суду доопрацьований законопроект про обмеження депутатської недоторканності.

Повʼязані теми:

Наступна публікація