Профспілковий протест у столиці паралізував рух і переполохав уряд

Профспілковий протест у столиці паралізував рух і переполохав уряд

Фото: Укрінформ

Акцію оголосили попереджувальною і пригрозили повернутися.

Представники профспілок з усіх регіонів України провели у Києві марш протесту проти підвищення ціни на газ і тарифів на житлово-комунальні послуги. Кілька тисяч протестувальників вимагали переглянути тарифи або підвищити зарплати до рівня європейських, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Люди на акції були більше схожі на футбольних уболівальників, які готуються до півфіналу чемпіонату Європи. "Вболівати будемо за Португалію, бо там більше наших заробітчан, ніж в Уельсі", - не приховували протестувальники. Однак говорили і про головну тему зібрання. "Я сам вчитель, зарпалата невелика, а газ по 7 гривень. Це, напевно, київські ціни", - каже освітянин із Коломиї Богдан Бурдяк.

Біля парку Тараса Шевченка лунали тулумбаси. Так у давні часи запорізькі козаки збирали людей у військовий похід. "Тут народ зібрався, щоб показати, що ми є сила. Щоб Путін не тішився. Але ми прийшли, щоб показати, що за народ треба стояти", - заявив голова освітянської профспілки Івано-Франківщини Іван Кіф'як.

В Києві кілька тисяч протестувальників вимагали переглянути тарифи

В Києві кілька тисяч протестувальників вимагали переглянути тарифи

До акції протесту долучилися також медики, шахтарі, металлурги та пожежники. Загалом було більше десяти тисяч людей. Вони вирушили маршем до Кабміну та Верховної Ради. Хода паралізувала автомобільний рух у центрі столиці. Володимирська, Хрещатик, Грушевського – стояли у заторах. Це – один із способів привернути увагу, кажуть учасники протесту. В їхніх руках звичайні вимоги, звичайних людей: гідна зарплата та адекватні ціни за комірне.

Перед засіданням уряду з лідерами мітингу зустрівся прем'єр-міністр Володимир Гройсман. Півтори годин переговорів дали перший результат. "Ми готуємо пакет пропозицій, які реформують систему оплати праці і детінізують заробітні плати. Це дозволить нам підвищити життєві стандарти", - заявив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Профспілки оголосили акцію попереджувальною. І у разі чого – готові знову бити в тулумбаси.

Раніше організатори акції заявляли про те, що участь у мітингу візьмуть до 50 тисяч осіб.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація