Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про Антикорсуд

Рада у першому читанні підтримала законопроєкт про Антикорсуд

Фото: УНІАН

Він має покласти шлях розвантаженню установи.

Верховна Рада України за основу ухвалила проєкт закону про внесення зміни до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" - за ним установа має розглядати справи, які були у підслідності НАБУ та САП.

За це рішення проголосували 345 нардепів. Проєкт закону ініціював президент Володимир Зеленський.

Як зазначають автори проєкту, станом на 5 вересня 2019 року, день початку роботи Суду, лише 5% справ, які він має отримати, розслідувалися НАБУ та належать до категорії справ високопосадової корупції. Наголошується, що на суд чекає надмірне навантаження.

"Відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України справи розглядатимуться у Суді колегіями у складі трьох суддів, а в апеляційній інстанції – у складі п’яти суддів (чисельність суддів Суду становить 38 осіб, з яких 12 –  судді Апеляційної палати Суду). Таким чином, після передачі згаданої кількості кримінальних проваджень до Суду виникне ситуація з надмірним навантаженням на суддів", - кажуть автори.

Законопроєкт пропонує поширити підсудність Вищого антикорупційного суду на кримінальні провадження, відомості про які внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду, крім кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких здійснюється або здійснювалося НАБУ та закінчено прокурорами САП.

Також передбачено, що до Вищого антикорупційного суду передаються усі кримінальні провадження, досудове розслідування у яких завершено прокурорами САП і судовий розгляд яких судами першої, апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи Вищого антикорупційного суду.

Нагадаємо, в Україні запрацював Вищий антикорупційний суд. Суд, у якому вже незабаром можна буде побачити ексочільника Фіскальної служби Романа Насірова, ексдепутата Борислава Розенблата, а ще інших депутатів і топ-посадовців, які роками успішно уникали відповідальності. Тепер в Україні завершено створення усіх антикорупційних органів.

В Україні розпочинає роботу Антикорупційний суд: коли чекати перших вироків

В Україні розпочинає роботу Антикорупційний суд: коли чекати перших вироків
Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація