Ще одна країна долучиться до саміту з деокупації Криму

Ще одна країна долучиться до саміту з деокупації Криму

Фото: Associated Press

Словаччина висловила підтримку Україні.

До саміту "Кримської платформи", який відбудеться 23 серпня в Києві, доєднається ще одна країна — Словаччина. Братислава не визнає порушення територіальної цілісності України і підтримує її європейські та євроатлантичні прагнення.

Про це йшлося під час розмови першої заступниці голови МЗС Еміне Джапарової із словацькою колегою, державною секретаркою МЗС Словаччини Інгрід Броцковою.

Українська дипломатка під час бесіди, зокрема, наголосила на тому, що в Криму продовжується мілітаризація півострова з боку російської окупаційної адміністрації, а це загрожує безпеці Чорноморсько-Азовського регіону. Також на тимчасово окупованому півострові відбувається погіршення ситуації з правами людини.

Джапарова уточнила, що загалом від початку незаконної анексії півострова окупаційна влада призвала до лав російської армії понад 28 тисяч українців й відкрила понад 160 кримінальних справ за ухилення від строкової служби.

Заступниця Кулеби також обговорила питання примусової зміни демографічного складу населення Криму, нагадала про придушення релігійних свобод та свободи слова, утиски нацменшин, політично вмотивовані переслідування, насильницькі зникнення, мілітаризацію навчання та незаконну приватизацію української державної власності в Криму.

Своєю чергою, Інгрід Броцкова сказала, що Словаччина підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. 

Нагадаємо, 20 жовтня під час виступу у Верховній Раді президент Володимир Зеленський заявив, що питання Криму повернено в міжнародний порядок денний і зараз створюється формат "Кримська платформа". Це координація міжнародних зусиль для захисту прав кримчан та деокупації півострова.

Раніше Еміне Джапарова пояснила, що до переговорів у межах "Кримської платформи", на яких обговорюватимуть питання деокупації півострова, Україна запрошує Росію, бо та є відповідальною за окупацію української території. 

Ігор Жовква назвав дату саміту Кримської платформи

Ігор Жовква назвав дату саміту Кримської платформи

Повʼязані теми:

Наступна публікація