Тимошенко може отримати притулок в Чехії за свідоцтвом про шлюб

Тимошенко може отримати притулок в Чехії за свідоцтвом про шлюб

Щоб отримати притулок в Чехії Тимошенко знадобиться лише свідоцтво про шлюб / Фото: tymoshenko.ua

Чеські журналісти розкрили механізм, за яким Тимошенко може емігрувати до Праги.

Чеські ЗМІ припускають, що поява Олександра Тимошенко в Празі може бути першим кроком до приготування еміграції українського екс-прем'єра Юлії Тимошенко до Чехії.

Видання Aktuálně.cz описує механізм, за яким Тимошенко може отримати право на проживання в Чеській республіці.

"Згідно з параграфом 13 закону Чехії про надання притулку, його може бути надано з метою возз'єднання сім'ї, навіть якщо інших причин для надання немає", - зазначає видання.

Читайте також: Політичні біженці: кому слідом за Тимошенком варто тікати за кордон

МВС Чехії підтвердило цю інтерпретацію. "Коли сімейні узи і справжність стосунків між подружжям підтверджені, тоді цей тип притулку (дозволити родині возз'єднатися) зазвичай надається", - заявив прес-секретар міністерства.

"Таким чином, Юлії Тимошенко не довелося би просити політичного притулку, і влада Чехії не опинилися б у політично важкій ситуації - тому що надання політичного притулку саме Юлії Тимошенко безсумнівно створило б кризу в чесько-українських відносинах. По суті, Тимошенко не знадобиться нічого, крім свідоцтва про шлюб, щоб отримати притулок у Чеській республіці ", - йдеться в статті.

Нагадаємо, 6 січня Олександр Тимошенко попросив притулку в Чехії і отримав його (пізніше в посольстві уточнили, що це не "політичний притулок", а "притулок біженця").

Його дружина, колишній прем'єр України та лідер опозиції Юлія Тимошенко, 11 жовтня минулого року була засуджена до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році.

До Нового року Тимошенко утримувалася в Київському слідчому ізоляторі, 30 грудня її етапували до Качанівської виправної колонії №54 в Харкові.

Повʼязані теми:

Наступна публікація