В СБУ пообіцяли взятися за Савченко

В СБУ пообіцяли взятися за Савченко

Фото: УНІАН

Спецслужба перевірить можливі заклики нардепа до перевороту і її поїздку на непідконтрольну територію.

Служба безпеки України перевірить інформацію про можливе підбурювання народного депутата Надії Савченко військових до перевороту, а також її поїздку на захоплену бойовиками "ДНР" територію.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

"Наша військова контррозвідка поспілкується з тими, хто були свідками таких закликів з боку Савченко. Якщо інформація підтвердиться, і буде достатньо підстав, ми зареєструємо кримінальне провадження, яке буде стосуватися цих вчинків Савченко", - сказав він.

Ткачук додав, що співробітники спецслужби будуть говорити і з самою Надією Савченко, і з ініціатором звернення – Тетяною Ричковою. За його словами, перевірки буде проводитися "в найближчі дні".

"Ми будемо говорити з самою Надією і з ініціатором цього звернення. Хотів би звернутися до військовослужбовців, які могли бути свідками таких закликів з боку депутата, можливо, ще хтось робив такі заяви, потрібно звертатися до керівників своїх частин і ми разом будемо на це реагувати", - сказав Ткачук.

Що стосується поїздки Савченко в "ДНР", керівник апарату голови СБУ зазначив, що за законом вона не зобов'зана інформувати спецслужби про відвідини непідконтрольних територій.

"Мені невідомо, щоб Савченко інформувала нашу службу про свої плани відвідати окупований Донецьк. Вона за законом не має цього робити, але це проста людська логіка. Якщо згадати, чим закінчився останній її візит на окуповані території, і за цим стежила вся країна. Звичайна логіка підказує, що можливо, є якісь аспекти безпеки, які необхідно враховувати і, можливо, пані Савченко відомі якісь обставини, які дають їй можливість бути впевненою в тому, що вона не буде знову взята в полон. Нам про це невідомо. Ми хочемо, щоб вона пояснила свою впевненість, що з нею не станеться нічого поганого", - заявив Ткачук.

Нагадаємо, під час засідання парламенту 24 лютого нардеп від БПП Тетяна Ричкова розповіла про те, що Надія Савченко закликала військових у АТО залишити свої позиції та йти на Київ, щоб "скинути злочинну владу". 

Радник глави МВС Зорян Шкіряк додав, що у зоні АТО Савченко намагалася проникнути у розташування передових українських бригад і підбурювала бійців до державного заколоту, тому є підстави для відкриття провадження щодо держзради 

Згодом ЗМІ бойовиків повідомили, що Савченко разом із керівником громадянської організації "Офіцерський корпус" Володимиром  Рубаном приїхала до окупованого Донецька. 

Прес-секретар депутата Тетяна Проторченко заявила, що у діях Савченко "нічого протиправного, протизаконного там не було, і жодних розмов таких, про які говорила пані Ричкова, не було". 

Зустріч Савченко з лідерами бойовиків стала причиною виключення її з делегації у ПАРЄ

Зустріч Савченко з лідерами бойовиків стала причиною виключення її з делегації у ПАРЄ

Повʼязані теми:

Наступна публікація