Зеленський назвав невідкладні завдання та дедлайни для Кабміну Гончарука та парламенту

Зеленський назвав невідкладні завдання та дедлайни для Кабміну Гончарука та парламенту

Фото: УНІАН

Президент України дав новому Кабміну першочергові завдання та назвав терміни.

Президент України Володимир Зеленський доручив новопризначеному Кабінету міністрів та Верховній Раді першочергові завдання та назвав терміни, коли вони мають бути виконані. Про це він розповів під час зустрічі з урядовцями 2 вересня.

Розробка проєкту Державного  бюджету України на 2020 рік. Внести на розгляд парламенту проєкт Державного бюджету України на 2020 рік, який має на меті економічне зростання країни. Термін - до 15 вересня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук та міністр фінансів Оксана Маркарова.

Запровадження ринку землі. Розробити та внести на розгляд парламенту законопроєкт про ринок земель сільськогосподарського призначення та скасувати мораторій на продаж землі. Термін - до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук та міністр економіки Тимофій Милованов.

Зеленський дав термін на ухвалення закону та скасування мораторію до 1 грудня 2019 року. Відповідальними за це призначив голову парламенту Дмитра Разумкова, голову фракції "Слуги народу" Давида Арахамію та голову комітету з питань аграрної та земельної політики Миколу Сольського.

Масштабна приватизація. Ухвалити законопроєкт про скасування переліку об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Термін - до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - голова Верховної Ради Дмитро Разумков та голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Уряду сформувати перелік стратегічних підприємств, які не підлягають приватизації та передати не менше 500 підприємств до Фонду держмайна для малої приватизації через аукціон Прозоро.Продажі. Термін - до 1 грудня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук та міністр економіки Тимофій Милованов.

Розпочати підготовку великих державних компаній до приватизації і залучення інвестиційних радників. Термін - до 1 грудня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук та міністр економіки Тимофій Милованов. Провести перший не пізніше 1 квітня 2020 року.

Реформування фінансового сектору. Ухвалити закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг. Передбачає розподіл функцій між НБУ та Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку. Термін - до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - голова Верховної Ради Дмитро Разумков та голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Стимулювання інвестицій. Ухвалити закон про концесії. Термін до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія і голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Ухвалити закон про оренду державного і комунального майна. Термін до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія і голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Провести переговори і укласти угоди з переможцями конкурсів про розподіл продукції на надрокористування. Термін - до 1 грудня 2019 року. Відповідальні Олексій Гончарук, міністерка фінансів Оксана Маркарова та міністр енергетики Олексій Оржель.

Ухвалити закон щодо стимулювання інвестиційної діяльності України та посилення захисту іноземних інвестицій. Термін - до 1 січня 2020 року. Відповідальні - голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія і голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

Поліпшення бізнесклімату. Створення умов для зниження комерційними банками кредитних ставок та доступності кредитування бізнесу та іпотеки. Термін - до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук, міністерка фінансів Оксана Маркарова і голова НБУ Яків Смолій.

Забезпечити допрацювання та ухвалення нової редакції трудового кодексу України. Термін - 1 січня 2020 року. Відповідальні - голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, прем'єр Гончарук та глава Мінсоцполітики Юлія Соколовська. 

Затвердити план щодо дерегуляції та переведення надання дозвільних документів в електронну форму. Термін - до 1 січня 2020 року. Відповідальні - Олексій Гончарук та міністр економіки Тимофій Милованов.

Спростити порядок та зменшити вартість підключення для громадян та бізнесу до газових та електромереж. Термін - до 1 січня 2020 року. Відповідальні  - Олексій Гончарук та міністр економіки Тимофій Милованов, міністр енергетики Олексій Оржель, голова НКРЄКП Оксана Кривенко.

Підготувати та внести до парламенту законопроєкт про службу фінансових розслідувань. Термін - до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук та міністерка фінансів Оксана Маркарова.

Забезпечити ухвалення цього закону. Термін - до 1 грудня 2019 року. Відповідальні - голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та голова комітету з питань фінансово-податкової та митної політики Гетьманцев Данило.

Детінізація економіки. Підготувати та внести до парламенту проекти законів про легалізацію грального бізнесу та видобутку бурштину. Термін - до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук та міністр фінансів Оксана Маркарова.

Ухвалити ці закони до 1 грудня 2019 року. Відповідальні - голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Звузити сфери неформальної зайнятості, зокрема посилення відповідальності за тіньове ведення господарства. Термін - до 1 грудня 2019 року. Відповідальні: Разумков, Арахамія, Соколовська, Гончарук.

Держава у смартфоні. Здійснити повний аудит державних реєстрі в та їх упорядкування. Провести верифікацію та створити умови для проведення електронних виборів та перепису населення. Відповідальний Олексій Гончарук та віцепрем'єр Михайло Федорів та Дмитро Дубілет.

Розвиток інфраструктури. Ухвалити закон про внутрішній водний транспорт. Термін - до 1 листопада 2019 року.  Відповідальні: голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія та голова комітету з питань транспорту та інфраструктури.

Провести пілотні конкурси з передавання в концесію морських портів "Ольвія" та "Херсон". Термін - до 1 січня 2020 року. Відповідальний - міністр інфраструктури України Владислав Криклій. 

Ухвалити закони щодо середньострокового планування державних фінансів для фінансування будівництва та ремонту доріг. Термін - до 1 січня 2020 року. Відповідальний - міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Підготувати план реструктуризації "Укрзалізниці". Термін - до кінця 2019 року. Відповідальний - міністр інфраструктури України Владислав Криклій.

Розвиток енергетики. Забезпечити підготовку до початку опалювального сезону та накопичення енергоресурсів. Термін до 20 вересня 2019 року.  Відповідальні: Гончарук, Оржель та міністерка розвитку територій та громад Альона Бабак.

Підготувати лоти для проведення конкурсів на отримання спеціальних дозволів на видобуток нафти та природнього газу. Термін - до 1 січня 2020 року. Відповідальний - Олексій Оржель.

Протидія рейдерству. Розробити та внести законопроєкт про посилення захисту прав державної власності, захисту прав засновників та юридичних осіб та протидію рейдерству. Термін - до 1 жовтня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук та міністр юстиції Денис Малюська.

Запровадити продаж майна за допомогою системи "Прозоро". Термін до 1 січня 2020 року. Відповідальний Олексій Гончарук, міністр юстиції Денис Малюська, міністр економіки Тимофій Милованов.

Протидія контрабанді на митниці. забезпечити запуск діяльності Митної служби України, не допустити до роботи старих корупціонерів. Термін - до 1 грудня 2019 року. Відповідальні - Олексій Гончарук, міністр фінансів Оксана Маркарова та голова митної служби Максим Нефьодов.

Забезпечити швидке та прозоре оформлення митних товарів, запустити систему "Єдине вікно" на митниці. Термін - до 1 січня 2020 року. Відповідальні - Олексій Гончарук, міністерка фінансів Оксана Маркарова та голова митної служби Максим Нефьодов.

Ухвалити закон про уповноважених економічних операторів. Термін - до 1 жовтня 2019 року. Відповідальний - голова Верховної Ради Дмитро Разумков, голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

Реформа правоохоронних органів та судів. Суди перших інстанцій повинні бути наповнені новими суддями. Понад 2000 вакансій мають бути заповнені ще до нового року. Правоохоронці повинні доповісти у всіх резонансних справах.

Ліквідація корупційних схем у вищих органах влади. Провести повне кадрове перезавантаження найбільш корупційних для бізнесу і громадян органів державної влади: Держгеокадастр, Держгеонадра, Державна архітектурно-будівельна інспекція, Держекоінспекція, Укртрансбезпека, Укравтодор - до 1 січня 2020 року. Відповідальний: Гончарук.

Міноборони. Потужна, боєздатна армія. Міністру оборони запропонувати законодавчі зміни для побудови міцного війська, в тому числі, розробити і затвердити план оборони, комплекс заходів щодо забезпечення безпеки країни від агресії.

Децентралізація влади. Невідкладне завершення процесу децентралізації, зокрема, внесення змін до Конституції України, передавання реальної влади, фінансів і ресурсів на місця. Завершення секторальної децентралізації, наближення послуг до кожного мешканця громади, забезпечення їхньої якості.

Визначити остаточні правила формування державного адміністративно-територіального устрою, закріпити межі кожної адміністративно-територіальної одиниці, завершити об'єднання територіальних громад, реформувати місцеві органи виконавчої влади, які будуть контролювати законність рішень новоутворених органів місцевого самоврядування, провести місцеві вибори на новій адміністративно-територіальній основі.

Термін - 2019-2020 роки. Відповідальні: Гончарук, міністерка Альона Бабак, міністр Малюська, Дмитро Разумков, Давид Арахамія.

Регіональний розвиток. Ухвалити нову державну стратегію регіонального розвитку на наступні шість років "Стратегія 2021-2027", ефективно використовувати кошти Фонду регіонального розвитку та інших бюджетних програм розвитку регіонів, підвищення спроможності Агенції регіонального розвитку. Термін - до кінця 2019 року. Відповідальні: Гончарук, Бабак, Разумков, Арахамія.

Розробити інформаційну кампанію для роз'яснення реформи ЖКГ. Термін - до 1 грудня 2019. Відповідальні: Гончарук, Бабак.

СБУ. Ухвалити концепцію реформування СБУ, виклавши цілісне бачення спецслужби за всіма напрямками та перспектив розвитку, ухвалити закон про внесення змін до закону України "Про СБУ", як того вимагають приписки Конституції України, Закону України про національну безпеку України та диктує оперативно обстановка у державі.

Ухвалити закон про охорону секретної інформації, максимально враховуючи прохання іноземних партнерів, не завадивши виконанню завдань, покладених на СБУ; активізувати роботу із виконання завдань щодо впровадження концепції забезпечення контррозвідувального режиму в Україні.

Нагадаємо, що 29 серпня на засіданні Верховної Ради 9-скликання було призначено новий уряд, який очолив Олексій Гончарук. Після чого Кабмін одразу вирушив на перше засідання. Детальніше про новообраних міністрів читайте в матеріалі ТСН.ua.  

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація