Албанія висилає двох іранських дипломатів через загрозу нацбезпеці

Албанія висилає двох іранських дипломатів через загрозу нацбезпеці

Фото: Associated Press

Дипломати були соратниками вбитого Сулеймані.

Влада Албанії повідомила про вислання двох іранських дипломатів, які були оголошені "персонами нон ґрата". Як повідомляють джерела видання "Голосу Америки", дипломатів видворяють за діяльність, яка загрожує національній безпеці країни.

Виконувач обов'язків міністра закордонних справ Гент Цакай оголосив про ухвалене рішення на сторінці у соцмережі Facebook. За його словами, дипломати Мохаммад Алі Арз Пейманематі і Саєд Ахмад Хоссейні Аласт займалися "діяльністю, що порушує їхній (дипломатичний - ред.) статус і Віденську конвенцію про дипломатичні зносини".

"Обом представникам Ісламської Республіки було запропоновано негайно покинути територію Республіки Албанія", - написав Цакай.

Зазначається, що аташе з питань культури Саєд Ахмад Хоссейні Аласт раніше обіймав високі пости в Корпусі вартових ісламської революції, а Мохаммад Пейманематі був співробітником оперативного підрозділу іранської розвідки. Джерело стверджувало, що останній несе відповідальність за теракти в країнах ЄС. Також вказується, що обоє були соратниками вбитого авіаударом США в Іраку високопоставленого генерала КВІР Кассема Сулеймані.

Нагадаємо, уночі проти 3 січня США влаштували ракетний обстріл неподалік Міжнародного аеропорту Багдаду - внаслідок нього, зокрема, був убитий командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції Касем Сулеймані.  Після цієї події ситуація на Близькому Сході різко загострилася: в Ірані обіцяють помститися США, влада Іраку засудила операцію, а Держдеп США закликав американців негайно покинути територію Іраку.

Сулеймані називали одним із найвпливовіших осіб на Близькому Сході. ТСН.ua розповідає, хто він такий, чому його вбивство викликало такий резонанс у світі і як тепер може спалахнути чергова гаряча війна на Близькому Сході.

Дипломати у Лондоні вирішуватимуть, як притягнути до відповідальності причетних до збиття "Боїнга" МАУ

Дипломати у Лондоні вирішуватимуть, як притягнути до відповідальності причетних до збиття "Боїнга" МАУ

Повʼязані теми:

Наступна публікація