Фахівці ОЗХЗ взяли зразки у Думі, де відбулась хімічна атака

Фахівці ОЗХЗ взяли зразки у Думі, де відбулась хімічна атака

Фото: Reuters

За необхідністю інспектори відвідають місто ще раз.

У сирійському місті Дума, де 7 квітня ймовірно відбулась хімічна атака, зібрали необхідні зразки інспектори Організації з заборони хімічної зброї. Відбір зразків провели у суботу, 21 квітня, повідомляє Reuters.

Як заявляють у ОЗХЗ, ймовірно їм знадобиться здійснити ще один візит до міста, якщо відібраних зразків виявиться недостатньо.

Зразки транспортують до Нідерландів, де розташовані лабораторії організації. Після їхнього вивчення буде опубліковано звіт.

Команда експертів-хіміків з Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) прибула до столиці Сирії Дамаска 14 квітня, через кілька годин після ударів західної коаліції по хімічних об'єктах уряду Башара Асада. Експертам доручено провести розслідування місця ймовірної атаки 7 квітня у місті Дума, в якій, за словами лідерів західних держав, десятки людей загинули від хлору і зарину. Через цю хіматаку США, Велика Британія і Франція і завдали ударів по Сирії.

Але після приїзду місію Організації із заборони хімічної зброї не допускали до сирійського міста Дума, де сталася хімічна атака. Британські та американські представники в ОЗХЗ заявили, що Росія перешкоджає роботі місії. У Росії запевнили, що не допускали експертів до Думи через "проблеми із безпекою" і обіцяли надати їм доступ до місця ймовірної атаки 18 квітня. США звинуватили Росію і Сирію в дегазації і зачистці території хіматаки в Думі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація