Іран заявив про готовність постачати нафтопродукти через Україну до ЄС

Іран заявив про готовність постачати нафтопродукти через Україну до ЄС

Фото: Reuters

Між Іраном та Україною підписали Меморандум про взаєморозуміння.

Директор іранської державної нафтохімічної компанії National Petrochemical Company (NPC) Марзіє Шахдаєй повідомила про можливість постачання нафти до Європи через Україну.

Про це вона заявила під час зустрічі з послом України в Ірані Сергієм Бурдиляком, пише IRNA.

Ця зустріч відбулася після підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Іраном та Україною, важливим пунктом якого було співробітництво між двома країнами в галузі енергетики та нафтохімічної промисловості.

Шахдаєй зазначила, що Україна є бідною у сфері нафтових і газових ресурсів, і має лише три нафтопереробні заводи, сировину для яких постачають з Росії. Вона вважає Україну хорошим ринком для іранських нафтохімічних компаній. За її словами, експорт нафтохімічної продукції за перші шість місяців 2017 року збільшився на 70% порівнянно з попереднім роком.

Своєю чергою, Бурдиляк попросив іранських чиновників відправити до України експертну групу для розробки відповідного механізму двостороннього співробітництва у цій галузі. Він також висловив готовність оголосити імена представників приватного сектору України у нафтохімічній промисловості для участі в 11-й виставці "Іран Пласт" у жовтні 2017 року в Ірані.

Ще на початку року Білорусь придбала першу партію нафти з Ірану, транспортуючи пальне через Одесу.

Нагадаємо, в інтерв'ю ТСН.ua посол Сергій Бурдиляк повідомив, що Іран розглядає можливість зміцнення енергобезпеки України. Йдеться про постачання нафти і продуктів нафтопереробки, будівництво нафтопереробних заводів, а також використання нафтотранспортної системи, передусім нафтопроводів Одеса-Броди і "Дружба", для транспортування сирої нафти до країни ЄС.

Суд ухвалив рішення про спецконфіскацію одеського нафтопереробного заводу

Суд ухвалив рішення про спецконфіскацію одеського нафтопереробного заводу

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Обвал глобального ринку
Наступна публікація