Навальний заявив про участь армії Росії у боях на Донбасі

Навальний заявив про участь армії Росії у боях на Донбасі

Фото: Reuters

Російський опозиціонер пояснив, як збирається налагоджувати відносини з Україною, якщо стане президентом РФ.

На Донбасі воюють російські війська та наймані збройні групи.

Про це заявив російський опозиціонер Олексій Навальний в інтерв'ю Оксані Собчак на телеканалі "Дождь".

"Безумовно, там є наші війська, безумовно, там є збройні групи, які підтримуються з Росії безпосередньо", - наголосив він.

За словами Навального, присутність російської армії на Донбасі багаторазово визнали в тому числі ватажки "невизнаних республік".

"Вони прямо говорять, що без російської підтримки, без російських військ вони не можуть воювати", - додав він.

Своєю чергою політик запевнив, що якщо стане російським президентом, то для нормалізації відносин з Україною виконає російську частину Мінських домовленостей, які, в першу чергу, полягають у виведенні військ і передачі кордону під контроль України.

"Я виконаю Мінські угоди. Їх вимагає виконати від нас світ, їх вимагає виконати Україна... Я виконаю російську частину Мінських угод і передам контроль над кордоном. Є Мінські угоди, вони підписані - перша і друга. Ось їх потрібно виконати і з цього почати. І з цього почнеться, я сподіваюся, почнеться нормалізація відносин з Україною", - пояснив Навальний.

Водночас він наголосив, що через дії Путіна Росія отримала в особі України державу, де 40 млн осіб ставляться до РФ вороже і "будуть ставитися до нас так ще довгі роки".

Окремо він зазначив, що після виведення російських військ більшій частині мешканців Донбасу необхідно надати гарантії, що вони не піддаватимуться незаконним репресіям, а також амністію.

"Виконання Мінських угод - це не така річ, що ми завтра зробили, і вони виконалися. Звісно, повинен бути міжнародний контроль, повинен бути міжнародний миротворчий контингент, потрібні механізми, які дозволять уникнути різанини і помсти з того чи іншого боку. І взагалі-то це відбувається досить часто в міжнародних конфліктах. Для цього є "блакитні каски", є війська європейська, різний рід формування існує і є досить великий досвід у людства щодо застосування таких заходів. Я ж не кажу про те, що я підписав Мінські угоди, і настав рай на Землі. Розпочнеться складна процедура, всі порушуватимуть перемир'я, всі будуть на один одного звалювати, буде пропаганда. Ну війна є війна, але тим не менше цей процес можна почати, тільки виконавши Мінські угоди", - резюмував Навальний.

Нагадаємо, раніше Навальний заявив, що майбутній президент РФ повинен оголосити "нормальний, чесний" референдум в Криму. При цьому він усвідомлює, що Україна в жодному разі його не визнає. На його думку, у світі немає жодного прецеденту вирішення територіального спору, тому ситуація з Кримом буде залишатися незмінною.

Повʼязані теми:

Наступна публікація