Польща ігнорує антикорупційні рекомендації ЄС - Рада Європи

Польща ігнорує антикорупційні рекомендації ЄС - Рада Європи

Фото: Associated Press

Реформування суддівської системи не було демократичним.

Антикорупційна група Ради Європи GRECO вважає, що Польща не виконує рекомендацій ЄС щодо парламенту та органів юстиції. Про це повідомляє видання Deutsche Welle.

"З 22-х рекомендацій для парламенту та органів юстиції запроваджені лише вісім, йдеться у звіті Групи держав у Раді Європи проти корупції (GRECO). Експерти GRECO оцінили такий стан речей як незадовільний та вимагають від Польщі щонайпізніше до кінця 2020 року подати звіт про прогрес у реалізації рекомендацій", - йдеться у повідомленні.

У звіті йдеться про те, що ситуація в парламенті не змінилась від 2014 року, коли був оприлюднений відповідний звіт ЄС. Тоді ЄС рекомендував Польщі зробити більш прозорими відносини між парламентарями та лобістами, а також розробити етичні правила задля уникнення можливих конфліктів інтересів.

"Що стосується органів юстиції, то GRECO вбачає необхідність у виконанні ухвалених щодо Польщі як члена ЄС рішень. Так, 2017 року Польща знизила пенсійний вік для суддів для того, як вважали критики, щоб примусово відправити на пенсію чинних суддів вищого судового органу країни, а також визначення в ручному режимі тих суддів, які можуть здійснювати правосуддя надалі. Суд ЄС зобов'язав Польщу скасувати це рішення, оскільки воно впливає на незалежність суддів", - зазначає видання.

Також у GRECO звернули увагу на низку дисциплінарних проваджень щодо суддів, якими, вважають експерти, здійснюється тиск на тих з них, які ухвалювали політично небажані рішення або критикували судову реформу в країні. Польща до цього часу не змінила процедуру обрання членів ради правосуддя, яка, на думку експертів, є недостатньо незалежною від парламенту та уряду.

Нагадаємо, у Європарламенті вважають, що відтоді, як Польща почала реформувати систему юстиції, демократія в країні опинилася під загрозою. Слідом за реформою Конституційного суду 2016 року, депутати взялися за решту судової системи.

Реформувати хочуть Верховний суд, а він є інстанцією, що встановлює легітимність виборів, тож ідеться не лише про порушення принципу верховенства права, а й про те, що Польща більше не може гарантувати проведення вільних виборів.

У липні 2017 року Сенат Польщі ухвалив підтриманий раніше Сеймом скандальний законопроект про реформу Верховного суду країни.

Польща запровадила тимчасові перевірки на кордоні до кліматичного саміту ООН

Польща запровадила тимчасові перевірки на кордоні до кліматичного саміту ООН

Повʼязані теми:

Наступна публікація