Стали відомі умови надання Україні необхідних комплексів Javelin - WSJ

Стали відомі умови надання Україні необхідних комплексів Javelin - WSJ

Фото: ТСН.ua

Американці хвилюються, щоб зброя не потрапила до рук бойовиків.

Держдеп Сполучених Штатів готовий передати Україні протитанкові ракетні комплекси Javelin, однак за умови, що зброю триматимуть подалі від лінії фронту.

Американці стурбовані, що надання такого виду зброї може навпаки призвести до ескалації конфлікту на Донбасі або протитанкова установка потрапить до рук бойовиків, повідомляє The Wall Street Journal.

Незаконні збройні формування в зоні АТО вже захоплювали американську зброю. Так 2014 року радарна система для виявлення позицій ворожої артилерії потрапила в руки бойовиків неподалік Дебальцевого. Хоча Збройні сили України запевнили США, що знищили певні частини обладнання перед відступом.

Зброю, надану Сполученими Штатами, захоплювали і в інших конфліктах. Таким чином до рук "ІДІЛ" потрапила зброя, яку надавали антиурядовим бійцям у Сирії. 2008 року американське обладнання знаходили на захоплених російських базах у Грузії, інше устаткування можна було купити на чорному ринку в Тбілісі.

«Американські й українські офіційні представники вважають дуже важливим, щоб така зброя, як Javelin, не опинилася в руках сепаратистів, які в результаті зможуть використовувати її проти українських танків», - йдеться в повідомленні.

У планах США озброїти ПТРК Javelin українські військові частини, що розташовані далеко від лінії зіткнення, щоб його не використали під час наступальних операцій і не залишили бойовикам.

Раніше повідомлялося, що адміністрація президента США Дональда Трампа схвалила перші продажі летальної зброї в Україну. Видана комерційна ліцензія дозволила продаж оборонної зброї Україні на суму $ 41,5 млн. Вперше в історії США експортуватимуть до України важке озброєння: самозарядні великокаліберні снайперські гвинтівки M107A1, боєприпаси, супутні деталі. У МЗС Російської Федерації вкрай розчаровані таким рішенням США. За словами статс-секретаря МЗС Григорія Карасіна своїми діями США відкривають скриньку Пандори й втягують себе у внутрішньоукраїнський конфлікт. Карасін також натякнув, що американську зброю можуть захопити бойовики. А голова комісії Ради Федерації з інформаційної політики РФ Олексій Пушков заявив, що протитанкові ракетні комплекси Javelin навряд чи допоможуть Києву повернути Донбас під свій контроль.

Американські видання запевняють, що США готові продати Україні "Джавеліни"

Американські видання запевняють, що США готові продати Україні "Джавеліни"

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація