У Мережі з'явилося зізнання Заура Дадаєва у вбивстві Нємцова

У Мережі з'явилося зізнання Заура Дадаєва у вбивстві Нємцова

Дадаєв розповів, що стріляв у Нємцова з лівої руки

За словами фігуранта справи, після першого пострілу Нємцов намагався підвестись.

Головний підозрюваний у розстрілі російського опозиціонера Бориса Нємцова розповів, як убивав політика.

Як пише "Росбалт", до редакції потрапило найбільш повне зізнання фігуранта справи.

За словами Дадаєва, він особисто та його друзі були обурені тим, що Нємцов виправдовував образливі карикатури на пророка Мухаммеда журналістів редакції "Шарлі Ебдо", яких розстріляли у січні 2015 року. Через це під час зустрічі у Москві із Анзором Губашевим та іншими "незнайомими чоловіками чеченської національності" було вирішено, що політика потрібно покарати.

Після цього, за словами Дадаєва, він на кілька днів відлетів до Чечні, а повернувшись, зупинився у московській квартирі на вулиці Вєєрній, де Губашев і ще один боєць "Сєвєра" Біслан Шаванов вирішили "простежити за Нємцовим з 12 по 20 січня". Потім у ресторані "Чайхона" Дадаєв зустрівся із Русліком, якого "раніше не бачив і знав" і якому повідомив про плани щодо усунення Нємцова, і домовився із ним про потрібні для цього пістолет і машину. За два дні Руслік надав пістолет ПМ з глушником (довжиною приблизно 15 см) і патронами та авто "ЗАЗ Шанс", на якому змовники стежили за Нємцовим.

Дадаєв розповів, що ввечері 27 лютого він патрулював біля місця проживання Нємцова, а Шаванов та Губашев стежили за опозиціонером з машини: "Зв'язок підтримували по телефону, сім-картки купили "з рук" у Москві і використовували тільки для спілкування один із одним. Розмовляли чеченською мовою".

Підозрюваний у вбивстві пригадав, що "Беслан зафіксував появу Нємцова у шинку на Красній площі з дівчиною" і одразу повідомив про це йому. Після цього Шаванов залишився у кафе, а Дадаєв попрямував до машини "ЗАЗ Шанс" із Губашевим, яка під'їхала до місця "між будинком і роботою Нємцова".

"Я сів у машину до Анзора, Біслан стежив за Нємцовим і повинен був дати команду, що Нємцов вийшов і його можна безпечно вбити". Через деякий час Шаванов зателефонував Дадаєву і розповів, що політик із дівчиною вийшли з ресторану і прямують набережною у бік будинку і скоро вийдуть на міст.

"Ми під'їхали до зупинки з боку Кремля, я вийшов із машини з пістолетом, засунувши його в штани, ближче до живота. Нємцов з подругою йшли мостом. Я швидким кроком пішов за ними, наздоганяючи їх. Дорогою нікого не зустрів, тому вважав час і місце ідеальними для вбивства. Нємцов йшов праворуч, дівчина - ліворуч, і тримала його під руку. За 10 метрів до них я дістав пістолет і загнав патрон у патронник. Після цього переклав пістолет у ліву руку, адже я шульга. У праву руку взяв телефон. За п'ять метрів я зробив три постріли у спину Нємцова, тримаючи пістолет на витягнутій руці. Першим пострілом я по телефону дав сигнал Біслану під'їжджати. Одночасно помітив велику помаранчеву машину, що проїздила мимо. Нємцов упав і потягнув за собою дівчину. Однак потім я побачив, що він живий і намагається підвестися, у результаті здійснив ще 2-3 постріли. Куди потрапили кулі, я не знаю. Цієї миті під'їхала машина, за кермом був Анзор, а на задньому сидінні Біслан", - зізнався Дадаєв і додав, що сів у автомобіль, який повернув до Болотної площі, проїхав 350 метрів, після чого вийшов на вулицю і спіймав попутку.

За словами Дадаєва, він ще двічі міняв "попутки", поки не дістався квартири на Вєєрній вулиці, за 40-50 хвилин приїхали Губашев із Шавановим. "Через дві години я подзвонив Русліку і сказав, що треба дещо забрати. За кілька годин приїхав молодий хлопець (худий, волосся світле, зріст 175 см) від Русліка, я віддав йому пістолет і сказав, що його треба викинути в якусь водойму".

Окремо Дадаєв зазначив, що здійснив убивство Нємцова з релігійних міркувань, хоча Руслік обіцяв віддячити його і Анзора 5 млн рублів кожному за усунення політика "заради Аллаха".

"Ні до, ні після вбивства ніхто мені грошей не давав. Вони мені були не потрібні. Я зробив це заради Аллаха, бо Нємцов ображав пророка Мухаммеда. Прошу вибачення у Всевишнього за те, що позбавив Нємцова життя", - пояснив Дадаєв.

Зазначимо, пізніше Дадаєв відмовився від свідчень. Наразі він запевняє, що просто підписував папери, підготовлені слідством, і до нападу на політика стосунку не має.

Нагадаємо, раніше російські ЗМІ повідомили нові подробиці у справі про вбивство Нємцова.

Повʼязані теми:

Наступна публікація