Венеція іде під воду: перші кадри смертоносної повені

Рівень води в італійському місті сягнув позначки 1,87 метра.

Італійське місто Венеція потерпає від найпотужніших за пів століття паводків, які вже забрали життя двох людей.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.16:45.

У Венеції зараз зачинено школи та дитячі садочки, численні туристи пересуваються у гумових чоботах і спеціальними підмостками. Славетний собор Святого Марка теж затоплений. За 1200 років його історії таке з ним трапляється лише вшосте, більшість паводків припала на останні століття.

Зазначимо, востаннє катастрофічний рівень води у Венеції був 1966 року, тоді він сягнув позначки в 194 см. Нині ж рівень води на вулицях перевищив середній людський зріст, сягнувши 1,87 метра. Місто потерпає не лише від рекордної повені, а й від сильного, до сотні кілометрів за годину, вітру.

Паводок у Венеції затопив популярні серед туристів вулиці та площі

Паводок у Венеції затопив популярні серед туристів вулиці та площі

У передмісті під час повені загинули дві людини, зокрема 78-річний чоловік помер від удару струмом, коли в затопленому будинку намагався увімкнути помпу і викачати воду.

Своєю чергою, мер Венеції Луїджі Брюгнаро в рекордному водопіллі звинуватив глобальне потепління. За його словами, стихія завдала збитків на сотні мільйонів євро.

"Дуже багато шкоди, велике спустошення від морської води. З якою, на відміну од прісної, вам доведеться викидати все", - розповів він, оглянувши затоплений собор.

В італійському міністерстві культурної спадщини пообіцяли найближчим часом з'ясувати, які саме витвори мистецтва могла зруйнувати повінь.

Влада регіону називає ситуацію "апокаліптичною" й готується оголосити надзвичайний стан. Тим часом синоптики прогнозують, що найближчими днями дощі не стихнуть.

Кореспондентка ТСН Катерина Федорченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація