Каша варнішкес до єврейської Хануки

Каша варнішкес до єврейської Хануки

Фото: Facebook

Це традиційна страва східноєвропейських євреїв, в перекладі на українську - гречка з локшиною.

Варнішкес має родинні зв'язки з українськими варениками (від слова варити). В Україні, варениками називають тісто з начинкою (гречана каша з обсмаженою цибулею і грибами була однією з начинок), а варнішкес - тісто без начинки (ледачий варіант, як і ліниві голубці). Коли закінчувалася начинка для вареників, тісто нарізали на квадрати по 5 см. Ці шматочки тіста іноді защипували посередині, виходили бантики. Пізніше, єврейські кухарі вирішили, що буде набагато легше приготувати окремо гречку і локшину, а потім змішати їх з обсмаженою цибулею, ніж ліпити вареники з кашею. В результаті з'явилося нове блюдо - каша варнішкес.

Каша варнішкес колись вважалася святковою їжею, її подавали на Шаббат, Хануку або Пурим.

Каша варнішкес

Інгредієнти

2-3 чашки готової гречаної каші

200 г макаронів "бантики"

2-3 ст. л. рослинної олії або курячого (качиного) жиру

1-2 великих цибулини

200 г грибів

сіль, перець за смаком

2 ст. л. вершкового масла

кріп

Покроковий рецепт

Крок 1: відварюємо в солоній воді макарони, зливаємо в друшляк і потім, переклавши знову в каструлю, перемішуємо з вершковим маслом (в пісному варіанті - з соняшниковою олією). Тримаємо в теплі.

Крок 2: підсмажуємо гриби з цибулею.

Крок 3: спочатку перемішуємо гриби з цибулею і гречану кашу, злегка підсмажуємо разом.

Крок 4: потім додаємо "бантики". Прогріваємо всю суміш, акуратно перемішуючи.

Крок 5: подаємо, посипавши дрібно нарізаним кропом.