Шоколад корисний тоді, коли у його складі багато какао і мінімальна кількість інших інгредієнтів.

Молочний шоколад разом із шоколадними поливами, печивом і цукерками зовсім не містять у собі користі. Однак у справжньому чорному шоколаді, у якому більше какао та менше інших складників, корисних елементів дуже багато. 

Які міфи про шоколад варто забути, як обрати правильний смаколик і як посилити його користь - читайте у Всесвітній день шоколаду.

Міф №1: Шоколад допомагає від депресії

У шоколадки є серотонін, який міг би допомогти "знищити" поганий настрій. Однак для цього доведеться з'їсти близько 13 - 15 кілограмів гіркого шоколаду одразу.

Міф №2: Вживання шоколаду сприяє розвитку карієсу

Вживання великої кількості солодощів шкодить зубній емалі, і це стосується не лише шоколаду. Однак, за даними вчених Массачусетського технологічного інституту, порошок какао, який додавали в їжу тваринам, не викликав у них карієсу. Він швидше уповільнював розвиток цієї хвороби.

Какао містить таніни та інші антибактеріальні компоненти, які справляються з різними бактеріями ротової порожнини. Так, шоколад зменшує наліт на зубах, який і сприяє розвитку карієсу. 

Міф №3: Через шоколад накопичується холестерин

Для початку варто відзначити, що холестерин буває шкідливий і корисний. Так ось шоколад бореться зі шкідливим холестерином, сприяє його зменшенню та збільшує вміст в організмі "корисного" холестерину.

Міф №4: У шоколаді багато кофеїну і немає нічого корисного

В одній плитці шоколаду всього 30 мг кофеїну, тоді як в чашці кави - 180. Масло какао, що міститься у смаколику, не забиває артерій, а навпаки, знижує рівень холестерину, а це зменшує ймовірність утворення тромбів. 

Міф №5: Шоколад призводить до ожиріння

У невеликій плитці шоколаду стільки ж калорій, скільки і в двох бананах. Шкода шоколаду залежить лише від його складу. Чим більше у ньому добавок, тим гірше він впливатиме на організм.  Найнебезпечнішою формою жирових відкладень є внутрішній, або вісцеральний жир. Какао і чорний шоколад сприяють його розпаду і запобігають утворенню.

Чим корисний натуральний чорний шоколад

  • Запобігає та стримує прогрес атеросклерозу чи інших хвороб, пов’язаних із запаленням, і дещо знижує тиск;
  • какао, багате на флаваноли, може бути корисним пацієнтам із деменцією, хворобою Альцгеймера та тим, хто переніс інсульт.
  • позитивно впливає на стан мікрофлори кишківника;
  • у какао багато магнію, міді, калію та заліза, які підтримують роботу серцево-судинної і нервової систем;
  • допомагає у фотозахисті нашої шкіри зсередини. Регулярне споживання чорного шоколаду чи какао зменшує вияви еритеми (почервоніння) та запалення, а також покращує кровопостачання шкіри і утворення колагену. Але це все одно не означає, що можна весь день лежати на пляжі і їсти шоколадки;
  • флавоноїди какао, навпаки, запобігають харчовим алергіям. 

Як обрати правильний шоколад

Щоб обрати правильний шоколад, Супрун радить дивитись на склад продукту: в ньому має бути не менше 70% масла какао, він має бути якомога темнішим, в переліку складових какао і масло какао мають стояти на першому місці, і цукор - на останньому. Такий шоколад не може бути дешевим, в ньому не повинно бути молока, а також він має вимазувати пальці, якщо потримати його в руці. 

Які продукти підсилять дію шоколаду

Наразі немає оптимальної денної дози шоколаду чи какао, але загальна ідея проста і зрозуміла: більше какао - менше інших складників. Доза какао 5-7 грамів фігурує в джерелах як "достатня". Тому варто їсти більше темного какао-порошку чи трохи гіркого чорного шоколаду. 

  • Поєднуйте ягоди і какао. Ягоди солодкі, какао гірке, і вони всі багаті на поліфеноли;
  • поєднуйте какао, фініки, горіхи та банани;
  • додавайте какао чи тертий чорний шоколад і банани до вівсяної каші;
  • робіть пастилу з яблук, вишень чи інших ягід і какао.

Залиште свій коментар