"Чисте небо-2018": військові льотчики шукали вертоліт МІ-8 над Донбасом

"Чисте небо-2018": військові льотчики шукали вертоліт МІ-8 над Донбасом

"Чисте небо-2018": військові льотчики шукали вертоліт МІ-8 над Донбасом

Завдання маневрів пілоти виконували з важким серцем.

Українські військові пілоти сумують за загиблими на Вінниччині колегами – українцем Іваном Петренком та американцем Сетом Нерінгом. Українського полковника добре знали чи не всі Повітряні сили, котрі продовжили відпрацьовувати майстерність у небі над Донбасом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Над Краматорськом вертоліт МІ-8, він сьогодні мішень – умовна повітряна ціль. Полюють на нього  відразу два винищувачі, завдання ж вертольота – летіти низько, аби пілотам МІГ-29 було складно. "Для літаків це дуже складна мішень, тому що, по-перше, вертоліт виконує польоти на низькій висоті та зливається з рельєфом, і є складнощі із визначенням цієї повітряної цілі", - пояснив офіцер армійської авіації Об’єднаних сил Мухаммад Буланбаєв.

Пілоти винищувачів провели навчання у небі над Донбасом

Пілоти винищувачів провели навчання у небі над Донбасом

Пілотам допомагає наземна группа. Вертоліт летить повільно, але від МІГ-29 теж не так-то просто сховатися. Навчання пілотів винищувачів мають продовжуватися, незважаючи на авіатрощу Су-27 на Вінничині – це розпорядження командувача Операції Об’єднаних сил. Бойові пілоти говорять, що війна дала можливість їм тренуватися та літати – цьогоріч кожен налітав близько 40 годин. Шукати спочатку МІ-8, а потім і наземні цілі після таких тренувань все одно нелегко, але можливо.

Пілот Ігор налітав уже 700 годин. Свій МІГ-29 ласкаво називає ластівочкою і дуже апарату довіряє. Але в небо піднімається із важким серцем, бо на Вінниччині втратив побратима. "Це мій друг, ми разом літали, несли службу. Досі не віриться. Бойовий, наліт біля тисячі годин, сумніватися в його професійних якостях немає жодних підстав", - каже льотчик. Колеги кажуть, що Іван Петренко був їхнім командиром, другом та просто гарною людиною. Разом вони літали ще в 1990-ті роки. "Він був керівник льотної підготовки на аеродромі, часто приходив із перевіркою. Особисто знав, дуже хороша людина. Дуже сумно, що його з нами немає", - визнають бойові товариші.

У помилку американського пілота Сета Нерінга українським теж повірити складно. "Він льотчик, знає, чим все це загрожує", - кажуть вони. Не ймуть пілоти віри й версії про технічну несправність літака, бо за однією такою машиною слідкує щонайменше 30 людей. Пілоти чекають на результати розшифровки чорної скриньки, а тим часом знову піднімаються у небо. Аби воно було захищеним і мирним для більшої частини України.

Кореспондент ТСН Наталя Нагорна

Повʼязані теми:

Наступна публікація