День кавуна: історія свята, традиції та смачні рецепти

День кавуна: історія свята, традиції та смачні рецепти

Фото: Pexels

День кавуна святкують 3 серпня у всьому світі.

3 серпня в різних країнах відзначають смачне свято - День кавуна. Свою історію це свято веде з США - Америка посідає перше місце за кількістю поїдання кавуна порівняно з іншими країнами.

Історія свята

Достоменно невідомо хто і коли встановив свято, втім щороку цей день набуває все більшої популярності та прихильників. У США цю смачну та корисну ягоду особливо полюбляє латиноамериканська частина населення. Історики вважають, що Батьківщиною кавуна є Південна Африка.

Відомо, що вже в Давньому Єгипті люди знали і обробляли цю рослину, що підтверджується розкопками. Так, в епоху Середнього царства в 20 столітті до нашої ери кавуни часто поміщали в усипальні фараонів як джерело їжі в їхньому загробному існуванні - насіння було виявлене і в гробниці Тутанхамона. Він був відомий і в Стародавньому Римі, де його їли свіжим або засоленим, а також варили з нього мед.

До 10 століття кавун став відомий і китайцям. У давній Китай він потрапив на купецьких судах, що борознили Середземне море, і відразу став дуже почитаємо (до речі, в Китаї досі святкують свій День кавуна). В Європі кавун став популярним приблизно в XIII-XIV ст., а до Америки кавуни були доправлені в XVI столітті європейськими колоністами, разом з африканськими рабами.

Зате Японії немає рівних за кількістю найдивніших сортів кавунів - там вивели квадратні кавуни, кавуни у вигляді піраміди, кавуни з жовтою м'якоттю і кавуни-крихти діаметром 10 см. Кавуни добре культивуються в степовому і середземноморському кліматі з довгим жарким сухим літом і м'якою, короткою зимою.

Фото: Associated Press

В Україні, зокрема в Києві, влітку традиційно чекають на баржу з кавунами з Херсонщини. Баштанні доправляють речним шляхом до столиці, що є найбільш дешевим способом транспортування одразу великої партії смачної ягоди, тому й ціни на них зазвичай більш дешеві. Щорічно ця подія викликає великий ажіотаж.

Фото: УНІАН

Корисні властивості кавунів

Кавуни - це не тільки смачні, але і дуже корисні ласощі. У ньому більше 90% води і лише близько 6% цукру від загальної маси. Кавун є чудовим джерелом вітаміну А, містить комплекс вітамінів групи В, вітамін С і фолієву кислоту. Кавун - один з лідерів за вмістом лікопіну (дуже сильний антиоксидант). Все це не тільки допомагає зміцненню імунітету, але і допомагає організму для підтримки нормальної функції нервової системи і формування червоних кров'яних тілець. 

Рослина має сильну сечогінну дію і рекомендується при деяких хворобах. Його використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї, захворюваннях серцево-судинної системи, хворобах печінки і сечовивідних шляхів, він перешкоджає утворенню каменів в жовчному міхурі, сприяє виведенню з організму холестерину, а також допомагає контролювати частоту серцевих скорочень і регулює кров'яний тиск.

Смачні рецепти з кавуна

Качка у кавуні

Фото: ТСН.ua

Салат із кавуна з базиліком і беконом

Інгредієнти:

  • Арбуз
  • Полуниця
  • Бекон/грудинка
  • Базилік
  • Оливкова олія

Кавун звільнити від кісточок і нарізати на невеликі шматки. Грудинку або бекон обсмажити на сухій сковороді до хрусткого стану, промокнути від надлишків жиру. З'єднати кавун, полуницю, бекон, базилік, скропити оливковою олією і подавати!

Фото: Associated Press

Гаспачо з кавуна

Інгредієнти:

  • 1/2 кг кавуна без кісточок
  • 1/2 кг томатів
  • 1/2 огірок
  • 1 червоний солодкий перець
  • 1/2 зелений перець
  • 1 зубчик часнику
  • 1/4 коричнева цибуля
  • 4 скибочки хлібу
  • Вода

Інгредієнти для соусу:

  • 1 ст.л. оливкової олії першого віджиму
  • 3 ложки оцту
  • Сіль
  • Вода

Наріжте кавун. Очистіть овочі (крім зеленого перцю), зокрема часник та цибулю і дрібно наріжте. Відкладіть трохи цибулі, огірка і кавуна для гарніру. Покладіть усі овочі (крім кавуна) у блендер і перемішайте усе разом. Додайте кавун до блендера і перемішайте ще трохи. Далі додайте скибочки хліба (можна додати меншу кількість хліба, якщо ви полюбляєте легший гаспачо). Додайте більше води, якщо це необхідно. Покладіть сіль, олію та оцет у посудину і перемішайте все разом та трохи збийте вінчиком. Охолоджуйте гаспачо 2-3 години перед подачею. Наріжте зелений перець, трохи цибулі та огірок невеликими кубиками. Зробіть невеликі кульки з кавуна, яки Ви залишили на початку. Обсмажте на сковорідці кубики хліба з оливковою олією, щоб отримати крутони. Подавайте гаспачо у мисці з гарніром із крутонами, цибулею, огірком, зеленим перцем та кульками кавуна. 

Фото: Associated Press

Читайте також: У столиці розпочався сезон кавунів: як зробити правильний вибір та уникнути отруєння

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Який сьогодні день
Наступна публікація