Нічні облави на призовників. Все, що треба знати про “рейди” військкоматів

Нічні облави на призовників. Все, що треба знати про “рейди” військкоматів

Фото: ТСН.ua

Військовий комісаріат констатував ухилення 15 тис. осіб від призову на військову службу у Львівській області.

Через тиждень після затримання у нічному клубі Jugendhub чоловіків у ніч проти 4 листопада у центрі Львова військові та поліція влаштували облаву на студентів. За повідомленнями у Мережі очевидців, близько 24-ї години на 4 листопада близько 20 військових і поліцейських заблокували популярний провулок Крива Липа і почали перевірку документів.

Облави у центрі Львова

За словами студентки Софії Галан, яка була в той момент на місці подій, проїзд Крива Липа був перекритий військовими.

“Перевіряють документи у всіх хлопців призивного віку. Відпускають лише тих, хто має документи або студентський за умови, що денна форма навчання. Частина військових з поліцією намагались прорватись в заклад Paradox», – написала Софія Галан на сторінці у facebook.

Софія також розповіла, що за словами військових у них була певна спецоперація, тому у всіх студентів перевіряли документи та питали форму навчання в університеті (денна чи заочна). Вона додала, що інша частина військових із поліцією намагались прорватись до закладу “Paradox”.

Своєю чергою, на своїй сторінці у Facebook голова Національної поліції Сергій Князєв написав, що поліція не влаштовує облави на призовників для їх примусової доставки до військкоматів.

За його словами, інформація про облави, які влаштовуються правоохоронцями на призовників, не відповідає дійсності і є провокацією.

«Поліція і примусовий призов в армію відбувався в 41 році. Сьогоднішні заяви про нібито примусовий призов в армію - це чистої води провокація, спрямована на дискредитацію дій поліції і всієї правоохоронної системи», – написав він.

Очільник Нацполіції додав, що правоохоронцям «є чим зайнятися», а поліція ніколи не втручається в справи Збройних сил.

У Львові військові влаштували облаву на призовників у нічному клубі

У Львові військові влаштували облаву на призовників у нічному клубі

Також речниця Львівської міськради Христина Процак розповіла Zaxid.net, що в мерії про проведення нічної облави дізнались лише із дзвінків очевидців на міську гарячу лінію.

З приводу гучного інциденту, у ЗСУ вже офіційно відмежувались від нічної облави на призовників. У коментарі відомства для Української правди припустили, що проведення такого рейду було винятково ініціативою місцевих чиновників.

Прес-офіцер управління зі зв'язків з громадськістю ЗСУ Юзеф Венскович заявив, що військкомати жодних перевірок у нічних клубах не проводять, а ті, хто організовує рейди, – просто маніпулюють обов'язками Збройних сил України.

«Ні, військкомати ніяких перевірок або облав не проводять: вони не мають таких повноважень – перевіряти документи на вулиці – це повноваження Нацполіції», – зазначив Венскович.

За його словами, відповідальність за призов на військову службу покладається лише на місцеві органи влади. У випадку, якщо громадянин ухиляється від призову, відповідна призовна комісія приймає відповідне рішення, що він ухиляється або не має законодавчих підстав для відтермінування служби і передає документи до Нацполіції для вжиття заходів – адмінстягнення, примусового приводу до призовної дільниці, порушення справи і т.д .

«Для цього вони формують призовну комісію, яку очолює один з заступників голови держадміністрації. До складу комісії входять військовий комісар, представник Нацполіції, медичний працівник і працівники органів соцзахисту населення, та інші посадові особи, відповідно до рішення голів обласних держадміністрацій та їх заступників», – розповів речник ЗСУ.

Проведення рейду підтвердив керівник Західного регіонального медіацентру Міноборони Олександр Поронюк, передає Українська правда, проте інформації про кількість вручених повісток немає.

Не всі відхрещуються від таких примусових заходів, наприклад, голова Львівської ОДА Олег Синютка схвалив проведення нічного рейду та не бачить ніяких порушень.

В прямому ефірі ТРК «Львів» Синютка зауважив, що йому не подобається слово «облава» і на його думку, військові та поліція повинні проводити такі акції, але їх треба робити публічними і максимально висвітлювати події.

«Необхідно спочатку виконати свій обов'язок і пройти службу в армії, а вже потім розважатись у клубах», – сказав він.

Сьогодні, 6 листопада, у прес-службі Львівської ОДА повідомили, що під час апаратної наради Синютка заявив, що військові не радилися із облдержадміністрацією стосовно перевірки документів молоді.

Осінній призов: влада обіцяє не відправляти строковиків на передову

Осінній призов: влада обіцяє не відправляти строковиків на передову

Разом з тим він наголосив, що якщо молода людина ухиляється від служби у Збройних силах України, вона повинна мати негативне сприйняття серед суспільства.

«Молода людина, яка не хоче отримувати повістку, яка ухиляється від служби у Збройних силах України, повинна мати однозначно негативне сприйняття серед суспільства. Вона не повинна бути в різних спільнотах, соціальних мережах, «героєм», який зробив щось надзвичайне – ухилився від служби. Вона повинна мати громадське засудження. Чому ніхто вголос не говорить про те, що він давно повинен був бути у військкоматі і пройти призовну комісію», – наголосив Синютка.

Окрім того, голова Львівської облдержадміністрації доручив правоохоронним органам провести розслідування стосовно перешкоджання перевірки одного із закладів, до якого військових та поліцію не впустили на закриту вечірку для перевірки документів у хлопців призовного віку.

«Це повинно стати предметом публічної дискусії. Чи потрібна суспільству армія, яка його захищає, чи, можливо, нам потрібні молоді люди, які порушують закон, уникають виконання свого обов’язку. Суспільство повинне визначитись: у першому випадку матимемо незалежну державу із сильною армією, у другому – прийде окупант і буде нами керувати. Тому я закликаю всіх не залишатися осторонь», – додав Синютка.

Як передає кореспондент УНІАН, також сьогодні під час брифінгу у Львові військовий комісар Львівської області Олександр Тіщенко повідомив, що представники військових комісаріатів діяли у рамках закону під час подій у провулку Крива Липа, підкресливши, що «це не був планований захід, військові прибули за повідомленням поліції».

За його словами, поліція проводила в нічому клубі заходи в рамках операції «Мігрант». Під час перевірки документів поліцейські виявили людей, які перебувають в базі даних осіб, що ухиляються від призову, і повідомили про це військових комісарів.

«Коли поліція виявила першу таку особу, вони повідомили нас і представники військових комісаріатів прибули на місце, виявили таких 12 осіб і там же на місці комісари виписали їм повістки. Ми нікуди не намагалися увірватися і ніхто нікого не затримував. Все відбувалося в рамках законодавства. Такі заходи проводяться щоденно. Поліція має списки ухильників. Вони зараз по Львівській області проводять операцію «Мігрант» щодо осіб, які незаконно знаходяться на території України. Під час проведення таких операцій, порушень громадської безпеки, поліція виявила громадян, які виявилися ухильниками від військової строкової служби», – зазначив Тіщенко.

Облава в нічному клубі: чому дії правоохоронців викликали обурення

Облава в нічному клубі: чому дії правоохоронців викликали обурення

Відповідаючи на запитання журналістів щодо повідомлень про те, що військові минулої ночі вривалися на територію Жовківського чоловічого монастиря і вручали повістки ченцям, Тіщенко заявив, що це не відповідає дійсності і є ворожою «пропагандою».

«Не було такого, це пропаганда», – зазначив Тіщенко.

Інформацію про те, що військові на Львівщині насильно вручали повістки ченцям, на своїй сторінці Facebook також спростував настоятель львівського Гарнізонного храму святих апастолів Петра і Павла, голова Центру військового капеланства Львівської архієпартії УГКЦ отець Степан Сус.

«Інформація про те, що військові комісаріати почали насильно вручати повістки до війська монахам, зокрема з Чину Святого Василія Великого (Жовківський монастир) не відповідає дійсності. Не піддавайтесь провокаціям!» – написав о. Степан Сус.

Облава у нічному клубі Jugendhub

Зазначимо, що 28 жовтня подібна операція відбулася у Києві, коли поліція влаштувала облаву у нічному клубі Jugendhub, де проходила вечірка «Головная боль», та затримала багатьох відвідувачів, доправивши їх до відділку поліції та військкомату. Тоді легітимність операції пояснювали «здійсненням досудового розслідування стосовно ухилення військовозобов’язаних від військового обліку».

За словами очевидців, оперативники забрали усі мобільні телефони, почали виносити мішками одяг, оглядали усі сумки і витягали звідти техніку – забрали 2 ноутбуки, 1 планшет і фотоапарат. Масі Найєм повідомив, що юристи збирали інформацію і готували документи, щоб подати відповідні заяви на відкриття кримінальної справи на правоохоронців.

За словами правоохоронців, під час нічного рейду було затримано 32 особи, які ухилялися від призову.

"Представниками військового комісаріату у взаємодії з поліцією було організовано та проведено заходи з розшуку призовників, які ухиляються від призову на строкову військову службу в одному з нічних клубів столиці. За результатами, на збірний пункт Київського міського військового комісаріату доставили 32 особи", – зазначили у відомстві.

Після перевірки залишилося 15 осіб, яким було видано повістки на 29 жовтня для проходження медичної комісії з метою визначення ступені придатності до військової служби. Десятеро призовників добровільно лишилися ночувати на території збірного пункту.

Облава у нічному клубі: свідки розповідають про застосування сили з боку армійців

Облава у нічному клубі: свідки розповідають про застосування сили з боку армійців

Відповідні дії у комісаріаті пояснюють тим, що після 2-3-х етапів оповіщення до призовних дільниць заявилося лише 3,95% призовників. А це ставить під загрозу виконання указу Президента України "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2017 році".

Згодом, поліція звільнила затриманих під час рейду у київському клубі Jugendhub. Адвокат затриманих Роман Стоічев, повідомив Громадському, що хлопцям видали повістки на призовну комісію.

"Ми наразі готуємося до оскарження незаконних дій щодо хлопців, які були затримані, щоб обставини їхнього незаконного затримання та позбавлення свободи були встановлені, та їхні права були відновлені. У правовій державі не може панувати беззаконня. Сподіваємося, що суд дасть належну оцінку діям правоохоронців та військових військомату", – сказав він.

Своєю чергою, представник уповноваженого з прав людини з питань захисту прав військовослужбовців Святослав Стеценко вважає, що хлопці повинні були самі прийти до військкомату після оголошення призову. Якщо ж вони не прийшли самі, то їхнє затримання є законним, заявив він у коментарі Громадському.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська обіцяла звернутися до Генпрокуратури та глави Міноборони через насильницьке доправлення молодиків з нічного клубу Jugendhub у Києві до військкомату та утримання їх у розподільному пункті.

"У цьому випадку моє реагування буде. Це звернення до прокурора Києва і в Генпрокуратуру з тим, щоб були внесені відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань через незаконне позбавлення волі осіб, які були затримані в цьому розподільному пункті", – наголосила Уповноважений ВР з прав людини.

До того ж Лутковська запевнила, що також зробить подання на ім'я міністра оборони Степана Полторака "щодо неприпустимості таких дій, що суперечать закону і мають відбуватися в інший спосіб".

"Закон нині не передбачає жодним чином можливості для військкоматів зібрати людей силою в автобус, доставити їх без поліції в розподільчий пункт і утримувати невизначений час. Підстав для такого затримання не було. Вважаю, що в цьому випадку дії були незаконними. Закон передбачає зовсім інший порядок дії", – зауважила омбудсмен.

За словами Уповноваженого з прав людини, військкомат має право оголосити особу, яка підлягає призову, але не з’являється на нього, через органи Нацполіції в розшук. І саме правоохоронці повинні знайти особу і мають право доправити її до військкомату.

"Військкомат жодним чином не мав права робити це самостійно. Більше того, утримувати у розподільчому пункті так само не мали права. Ми пояснили військовим, що їхні дії є просто незаконними", – додала вона.

За інформацією військового комісара Львівської області цієї осені на строкову службу з Львівської області мають призвати 700 юнаків. Водночас, в області налічується 15 тис. осіб, які ухиляються від призову. Про це на прес-конференції повідомив Олександр Тіщенко.

"В області ухиляється 15 тис. людей (від призову), а нам потрібно набрати всього 700", – заявив він.

За його словами, найбільше від призову ухиляються жителі Львова. Він додав, що 28 листопада, після завершення призову, прізвища тих, хто ухилився від призову, розмістять на сайті комісаріату. Наразі план з призову у Львівській області виконано на 60%.

Валентина Сулима

Повʼязані теми:

Наступна публікація