Протистояння українських геїв і гомофобів може зіпсувати інтеграцію до ЄС

Протистояння українських геїв і гомофобів може зіпсувати інтеграцію до ЄС

Гомофоби планують "дати відсіч" українським геям

Напередодні Міжнародного дня боротьби з гомофобією ТСН.ua спробував розібратись у причинах цього явища в українському суспільстві.

Вчора народні депутати багато чого встигли, зокрема, прийняли дуже важливі "євроінтеграційні" законопроекти - антикорупційний закон і закон про захист персональних даних. Але дещо відклали в довгий ящик, а саме законопроект №2342 про дискримінацію сексуальних меншин.

"У вівторок вранці було засідання фракції і виступало дуже багато народних депутатів. Була бурхлива дискусія. Багато депутатів-мажоритарників попросили тиждень на те, щоб обговорити це питання. Питання не зняли, а запропонували перенести", - розповів ТСН.ua регіонал Володимир Макеєнко.

Читайте також: У Києві мітингували проти гей-любові, щоб чоловіки не цілувалися на українських вулицях 

Проте законодавчі перспективи документа вельми туманні. За нього точно не голосуватимуть комуністи і свободівці. І ось тепер закомизилися деякі регіонали.

"Цей випадок ще раз доводить неправильність теорії, що українські політики відірвані від народу. Політики, по ідеї, повинні йти попереду народу і вести народ за собою. У даному випадку, вони рухаються в руслі відомих стереотипів", - зазначає політтехнолог Олег Медведєв.

Просто люблять

Толерантність, як відомо, одна з базових європейських цінностей. Наприклад, у Берліні існує близько 150 закладів для гомосексуалів, 2 безкоштовних міських журнали, безліч видавництв і книжкових магазинів. Більше того, сам мер Берліна Клаус Воверайт - відкритий гей. При ньому Берлін з похмурої східно-німецької столиці перетворився на одне з наймодніших міст Європи і став третім за відвідуваністю туристами європейським містом після Парижу і Лондону.

Щороку в Берліні проходить гей-парад, в якому бере участь і сам мер. "Для нас гей-парад - це як карнавал. Всі туристи кидають музеї і йдуть на парад. Приходять цілі сім'ї з дітьми, - розповідає ТСН.ua співробітник Гете-інституту Роберт Косон. - А що? Вони нічого поганого не роблять, не вбивають, не крадуть. Вони просто люблять! А що може бути прекрасніше за кохання?..".

Мер міста Нью-Йорка Майкл Блумберг, хоч має цілком традиційну орієнтацію, але також брав участь у місцевому параді геїв. Його поява на параді була зустрінута оплесками. "Саме це робить Нью-Йорк великим, - сказав мер. - Всі можуть жити тут і жити в злагоді, самовиражаючись і досягаючи поставлених цілей".

Втім, українці здебільшого з цим категорично не згодні. Як свідчать останні соцопитування, 57,5% громадян України ставляться до геїв і лесбіянок "повністю негативно", а 14,5% - "скоріше негативно". Позитивно сприймають представників сексуальних меншин 13%, а "скоріше позитивно" - 10%. "Повністю позитивно" до гомосексуалів ставляться 3%. Ще 15% респондентів не змогли відповісти на це питання.

Читайте також: Геї впевнені, що в Україні їх починають любити

На думку доцента кафедри культурології Києво-Могилянської Академії Ігоря Лосєва, в багатьох європейських країнах встановлено систему гомодиктатури.

"По суті це підриває основи європейської цивілізації. Ні до чого іншого, як до повного провалу Європи, це не приведе. В результаті більшістю населення в Європі стануть мусульмани, які потім почнуть цих геїв розвішувати на ліхтарях, як це робиться в Ірані та інших мусульманських країнах. Не треба думати, що все, що йде до нас з Європи, позначене печаттю геніальності. Це далеко не так. Там є свої маразми і свої хвороби. Це не європейські цінності, це європейські хвороби".

Знову бійка?

В тому, що гомосексуальність - це "хвороба, яку треба лікувати", свято переконані 150 осіб, які вчора мітингували під Верховною Радою, а потім під київською мерією. Їхня основна вимога - заборона проведення параду гомосексуалів 25 травня.

Торік Шеремета жорстоко побили гомофоби / Фото: Євген Малолєтка/ТСН.ua

Торік українські секс-меншини також намагалися провести гей-парад. Але ця спроба обернулася провалом: парад скасували через вороже налаштовану громадськість. Вже після повідомлення про скасування гей-параду один з його організаторів, глава "Гей-форуму України" Святослав Шеремет був жорстоко побитий.

Як буде цього року? Організація "Тверезий Київ" вже повідомила, що подала заявку на проведення своєї акції на захист традиційних цінностей в той же день і в тому ж місці, де збираються провести парад секс-меншини. Представники організацій козацтва теж збираються влаштувати марш. Можливо, вийдуть і представники ВО "Свобода".

Відомий адвокат Тетяна Монтян, яка займається єдиноборствами, також планує вийти на акцію, але на боці секс-меншинств. "Я навіть, можливо, дам кільком свободівцям в табло, коли що", - запевнила вона ТСН.ua.

Одним словом, поки все йде до повторення торішньої ситуації - очікується велика бійка. Правда, цього разу її наслідки можуть бути серйозніші для офіційного Києва. Зазначимо, що гей-парад у Києві запланований на 25 травня, а Рада міністрів закордонних справ країн ЄС, яка прийме рішення про те, чи підписувати з Україною угоду в листопаді, збереться 27 травня. Не складно здогадатися, що майже неминучий скандал вплине на атмосферу засідання в Брюсселі.

Страх перед іншим

Чому в Україні так багато гомофобів? Очевидно, що гомофобія має той самий корінь, що і ксенофобія - страх або ненависть до кого-небудь або чого-небудь чужого, незнайомого, незвичного.

На думку Олега Медведєва, для українського суспільства взагалі характерне негативне ставлення до різного роду меншин.

"Ми не любимо тих, хто відрізняється від загальноприйнятого стандарту. Йдеться не тільки про геїв та лесбіянок. Комусь не подобаються цигани, комусь не подобаються євреї, комусь не подобаються баптисти і т.д. І поки ані суспільство, ані політики, які йдуть у нього на поводу, не готові до думки про те, що демократія - це не диктат більшості. Головний критерій демократії - це те, як у суспільстві ставляться до меншин, як ми готові ставитися до тих, хто від нас відрізняється".

А от бізнес-тренер Геннадій Балашов вважає, що гомофобія - це прерогатива бідних і неосвічених.

"Спробуйте знайти багату людину-ксенофоба. Багаті - всі громадяни світу. Спробуйте знайти людину-гомофоба, яка відбулася. Та будь-якій поважній людині,  яка досягла успіху, на це просто начхати. Успішні, заможні люди заклопотані собою, а не поведінкою інших людей. Вони стурбовані своїм станом рахунку, своєю родиною, своїми відносинами, а не тим, хто і що робить в ліжку, або якого кольору його шкіра", - каже Балашов.

Але, мабуть, найбільш жорстко про войовничих гомофобів написав відомий російський письменник Віктор Пєлєвін: "Боротьба за чуже сексуальне безправ'я - це екстремальна форма статевого самовираження, приблизно така ж, як секс зі старою сандалею або анальний ексгібіціонізм".

Вчені з університетів Нью-Йорка, Каліфорнії і Ессекса - вважають, що представники секс-меншин нагадують гомофобам їх самих, що викликає у них страх і породжує агресію. Це відбувається тому, що більшість гомофобів виховувалися в сім'ях, де гомосексуальність вважалася неприйнятною.

У результаті ці люди звикли придушувати свої справжні сексуальні нахили. А їхній недозволений внутрішній конфлікт з часом може почати виходити назовні у вигляді вираження агресії проти гомосексуалів.

"У будь-якому випадку, коли питання про вступ до ЄС стане в практичну площину, то з гомофобією доведеться якось боротися. Інакше доведеться вирушати до Митного союзу, де не поважають ні права геїв, ні сексуальної більшості, нікого...  Там є тільки право влади, тільки право президента, а право всіх інших - впасти, віджатися і виконувати команди, які надходять зверху",- резюмує Олег Медведєв.

Олена ЯХНО

А як Ви ставитесь до геїв? Залишайте свої коментарі під публікацією.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація