Стало відомо, як живе єдиний облглава, який приховав свої статки

Стало відомо, як живе єдиний облглава, який приховав свої статки

Фото: pravda.in.ua

Бриль став очільником Запоріжжя у квітні цього року.

Стало відомо, як живе Костянтин Бриль, глава Запорізької обласної державної адміністрації, єдиний з-поміж усіх очільників областей, хто не оприлюднив своєї електронної декларації. 

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода та каналу "UA:Перший".

Бриль у 2015 році став першим заступником голови Запорізької облдержадміністрації, а з 22 квітня 2016 року очолює її.

Бриль майже усе життя працював на держслужбі, але все ж місцеві журналісти показували розкішний стиль життя його родини.

"Ми знайшли, попри те, що Костянтин Бриль все життя у правоохоронних органах, у нього величезний будинок в Пущі-Водиці. Його дружині належить кілька елінгів на південному березі Криму. Також його дружина є однією із засновниць фірми, якій належить 49 тисяч гектарів мисливських угідь, взятих в оренду на 49 років", – розповів "Схемам" журналіст "Громадське телебачення Запоріжжя" Анатолій Остапенко.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Костянтин Бриль є власником понад 40 соток землі та двох будинків на 625 та 282 квадратних метрів в елітному поселенні Пуща-Водиця у Києві.

Фото: "Схеми"

Фото: "Схеми"

Три з чотирьох гектарів Брилю подарував його батько Іван, який також майже все життя пропрацював на держслужбі.

Костянтин Бриль має п'ятеро дітей: двох синів та трьох доньок. На своїх сторінках у соцмережах сини вказали, що живуть і навчаються в Німеччині.

Про заможне життя дітей Бриля також свідчить сторінка в Instagram його доньки Христини: відпочинок на яхті, Лазурове узбережжя Франції, казино Монте-Карло в Монако, Маямі, Мальдіви, Лондон.

Фото: "Схеми"

Фото: "Схеми"

Своєю чергою дружина Костянтина Бриля Майя є власницею квартири площею 222 квадратні метри та гаража в центрі Києва, однокімнатної квартири під Києвом, а також мисливського будинку в урочищі "Діброва" у Київській області.

Фото: "Схеми"

Стосовно відсутності у нього декларації Бриль заявив, що не оприлюднювати її йому наказала Служба безпеки України.

"Не маю права порушити наказ. Я є діючим офіцером Служби безпеки України. Для всіх офіцерів без винятку: для Бриля, для Іванова, для Петрова є особливий порядок подачі до НАЗК наших декларацій. Я її подав. І розкрити цю декларацію, яка містить набагато більше інформації, ніж звичайна декларація, яку я подавав і вона була загальнодоступною, я не маю права порушувати наказ. Якщо буде воля керівництва Служби безпеки або держави, то я це зроблю. А діяти на догоду псевдогромадськості не збираюсь", – відповів Бриль.

Програма запитала в нього і про будинок в Пущі-Водиці. "Одне можу сказати, що даний будинок, який в мене знаходиться в Пущі-Водиці і якому приділяється так багато міфічних оціночних вартостей, то, повірте мені, що я цей будинок будував разом зі своїм батьком. Батько починав. Потім батько, як будь-який батько для сина, мені подарував цей будинок. Він має 620 квадратних метрів, з яких житлової площі 240-260. Для моїх дітей, я не вважаю, що це багато. Він побудований з наших вітчизняних матеріалів", – зазначив він.

Щодо навчання синів у Німеччині, Костянтин Бриль зазначив, що двоє синів – від першої дружини, яка "німкеня за національністю". "Вона поїхала туди на постійне місце проживання і мої два сини теж. І вони на сьогоднішній день громадяни ФРН", – каже він.

Щодо своєї нинішньої дружини, Костянтин Бриль пояснив, що вона перебуває у декретній відпустці: "Мої маленькі дівчата потребують догляду. І ми так вирішили, що при всьому насиченому графіку, який у мене, я не можу бути часто дома, і якщо ще вона буде на роботі, то з ким будуть діти? Тому вона займається їхнім навчанням. Є німецьке прислів'я: жінка для чого – це діти, церква, кухня. Я теж дотримуюся такого принципу. Хоча вона в мене за освітою педагог і юрист. І на сьогоднішній день говорить, що я вже не можу і треба йти на роботу. Я говорю: коли я піду з роботи, тоді ти підеш".

В СБУ поки не відповіли на запитання, чи справді голові Запорізької ОДА було надано індульгенцію – можливість не подавати декларацію. Журналісти надіслали відповідний інформаційний запит до СБУ, але відповіді поки не отримали.

Нагадаємо, 22 квітня Петро Порошенко призначив Костянтина Бриля головою Запорізької облдержадміністраціїЯк вдалось з'ясувати з відкритих джерел в Інтернеті, Бриль має неоднозначну політичну біографію. Так, у 2008 році генерал митної служби Микола Салагор звинуватив Бриля в тому, що той сприяв ліквідації Вадул-Сиретської митниці. Також він заявив, що теперішній голова Запорізької області був наближений до скандального екс-очільника української митниці Валерія Хорошковського, якого призначили на посаду 24 грудня 2007 року. Саме за Хорошковського Бриля призначили директором Департаменту власної безпеки Державної митної служби України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація