У президентську охорону "набрали" вівчарок-бодігартів

У президентську охорону "набрали" вівчарок-бодігартів

Нові функції собак УДО протестують уже взимку.

У президентській охороні виховують нове покоління вівчарок, які освоюють нові трюки. Кінологи кажуть, що до цього вівчарки в управлінні держохорони були навчені виключно на пошук вибухових пристроїв та зброї, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Брат і сестра Карат і Мері – перші вівчарки, які народилися у президентській охороні. Це сталося півтора року тому. Вихідних вони не мають, на службі винюхують вибухівки, поза нею освоюють роботу особистого охоронця. Кінологи роблять із вівчарок собак-бодігартів.

Особисті охоронці: на базі президентської охорони виховують нове покоління вівчарок

Особисті охоронці: на базі президентської охорони виховують нове покоління вівчарок

У держохороні зараз служать до 20 собак. З їх допомогою лише торік УДО забезпечила три тисячі офіційних заходів. Собак привозять до початку, за 3-4 години вони ретельно обшукують територію в пошуках вибухівки, а потім отримують заохочення – м'ячик. Кінологи кажуть, що для вихованців це – нагорода, краща за їжу.

У раціоні службових вівчарок немає м'яса, а є лише собачий корм. У ньому збалансовані вітаміни, аби вихованці мали міцне здоров'я. Бельгійська вівчарка Вольф – новачок у президентській охороні. Песику п'ять років, на роботу він перейшов днями з іншої силової структури. Кінолог Максим каже, що цей собака змалку виховувався, як бодігард. "Коли буде екстремальна ситуація - він буде атакувати живу людину без захисту. Це для нього гра. При виконанні завдань він буде мене захищати в будь-якій ситуації", - пояснив фахівець.

Чи залучать вівчарок до захисту перших осіб держави на рівні з людьми – стане відомо наприкінці року. Тоді чотириногих охоронців кінологи уперше представлять керівництву. А тим часом підростає друге покоління вівчарок, народжене на базі УДО. Їм чотири місяці, дресирують їх щодня – і служба починається з гри. На роботу наймолодші вихованці президентської охорони мають вийти взимку, якщо пройдуть атестацію. А на пенсію їх відправляють після 8-10 років служби – за чудову роботу вівчарок навіть нагороджують медалями. І зазвичай їдуть вони зі служби – жити додому до своїх кінологів.

Кореспондент ТСН Валентина Мудрик

Повʼязані теми:

Наступна публікація