Україна побудувала дамбу на межі з окупованим Кримом

Україна побудувала дамбу на межі з окупованим Кримом

Це дозволить подавати воду в райони, що межують із адмінкордоном.

Нова дамба на Північно-Кримському каналі перекрила воду на окупований Крим. Стаціонарну бетонну греблю звели на межі материкової України з окупованим півостровом, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Заощаджена вода з Каховського водосховища має зрошувати землі півдня Херсонщини. Якби канал перекрили за кілька десятків кілометрів до адмінмежі, де є остання стаціонарна дамба, ферми південніше опинилися б під загрозою посухи. Тому воду туди пускали під меншим тиском, а фермери самотужки звели греблю з мішків із піском. Тепер же знайдено не тимчасове, а повноцінне рішення проблеми, яке дозволить вирощувати рис і пшеницю. "Тепер у нас є впевненість у завтрашньому дні", - пояснив фермер Юрій Дудченко.

Дамбу звели за рік та витратили на неї 35 мільйонів гривень. Споруда надійно перекриває течію каналу, не пускаючи воду на окуповану територію. Фахівці кажуть, що роботи з облаштування нової греблі триватимуть. "Етап перший завершено. Продовження – це створення інфраструктури. Лебідки, чергові приміщення, охорона", - пояснив головний інженер управління Північно-Кримського каналу Володимир Оберемок. Нова дамба має заслінку, яку будь-коли можна відкрити. Тож коли Крим повернеться в Україну, водою наповниться ще 300 кілометрів Північно-Кримського каналу.

Кореспондент ТСН Олена Ваніна

Нова дамба перекрила воду на окупований Крим

Нова дамба перекрила воду на окупований Крим

Повʼязані теми:

Наступна публікація