В Україні ще залишилося до двох тисяч пам'ятників Леніну

В Україні ще залишилося до двох тисяч пам'ятників Леніну

Активісти скидають пам’ятник Леніну в Конотопі на Сумщині / Фото: leninstatues.ru

За останні місяці по всій державі знесли кількасот монументів вождю пролетаріату.

В Україні на постаментах залишаються стояти до двох тисяч пам'ятників Леніну. Проте постійно ця цифра зменшується.

Лише за останні дні лютого, коли Майдан переміг режим Януковича, в державі повалили понад 150 кам'яних вождів. Ленінопад продовжувався всю весну і триває нині. Тому назвати точну цифру ще "стоячих" Ленінів ніхто не може.

Узагалі на початку цього року Україна займала друге місце в світі за кількістю пам'ятників Леніну – тоді їх було близько 2,2 тисячі. Найбільше їх в Росії – близько 6 тис. У Білорусі їх залишилося всього 400, у Казахстані – 300, на Закавказзі та в Середній Азії – 200. У сусідній Молдові – всього-навсього 60 штук. А в країнах Балтії їх узагалі знесли з усіх центральних площ, і побачити можна лише в приватних колекціях чи музеях тоталітаризму.

 
Допис by Український інститут національної пам'яті.

За радянських часів по всьому СРСР кам'яних вождів налічувалося 14,2 тис., а нині – близько 9 тис. Такі цифри наводить сайт leninstatues.ru, який веде облік усіх Ленінів на теренах колишнього СРСР.

В Україні ж за радянських часів пам'ятників Леніну "натикали" близько 5 тисяч. Тобто до сьогодні цифра скоротилася в два з половиною рази. Грандіозний ленінопад стався на початку 1990-х, коли Україна здобула незалежність. Переважно громили кам'яних вождів на Західній Україні.

Після подій Майдану найбільше Ленінів знесли в Центральній та Північній Україні – на Вінничині, Хмельниччині, Житомирщині, Полтавщині, Київщині, Кіровоградщині, Черкащині та Чернігівщині. Тож тепер найбільша концентрація таких пам'ятників залишилася на Східній та Південній Україні, а також у Криму.

Нагадаємо, у Краматорську на Донеччині українські військові не дали знести Леніна.

Повʼязані теми:

Наступна публікація