В Україні у Конча-Заспі відкриють Центр дитячого правосуддя: подробиці

В Україні у Конча-Заспі відкриють Центр дитячого правосуддя: подробиці

Фото: Офіс президента України

Центр планують запустити через пів року.

В Україні планують створення Центру дитячого правосуддя, який зробить більш ефективними та психологічно комфортними розслідування справ щодо сексуального насильства над дітьми.

Про це повідомили в Офісі Президента України.

Його створення ініціював уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. Центр розташовуватиметься на території державної резиденції "Конча-Заспа". Його мета - захист прав дітей, які постраждали від сексуального насильства та експлуатації, щоб підвищити якість збору доказів та мінімізувати травматизацію дітей.

Це буде перший такий центр у межах пілотного проекту, досвід якого потім поширять у всій Україні. Як зазначив Микола Кулеба, кожна п’ята дитина в Україні стає жертвою різних форм сексуального насильства. В більшості випадків кримінальні справи щодо злочинців не відкриваються або не завершуються обвинувальним вироком.

Діти отримують додаткові психологічні травми, адже їх неодноразово допитують під час слідства і в суді. Ці процеси можуть тривати роками.

"Свого часу США та європейські країни ухвалили рішення змінити підхід до розслідування злочинів проти статевої недоторканості дитини, створюючи максимально дружні стосовно постраждалих дітей центри дитячого правосуддя. Мета цих центрів – єдиний раз, у єдиному місці здійснити збір доказів у справі, а також допомогти дитині та її сім’ї отримати всі необхідні послуги", – наголосив уповноважений Президента з прав дитини.

Заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов підкреслив, що необхідно проводити процесуальні дії з огляду на потреби та психологічний комфорт дитини. Такі центри можуть у цьому допомогти.

За словами Миколи Кулеби, в Україні потрібно відкрити близько 100 таких центрів дитячого правосуддя. Через пілотний центр в резиденції "Конча-Заспа" будуть проходити всі справи в Києві та Київській області, які стосуються злочинів проти дітей. Зокрема, для цього будуть визначені окремі фахівці-практики, які пройдуть спеціалізоване навчання та працюватимуть зі справами, що стосуються сексуального насильства над дітьми.

"Минулого року ми вивчали досвід та формували концепцію. Зараз ми формуємо модель Центру дитячого правосуддя. Консультуємося постійно з міжнародними експертами. Дуже хотілося б вже за півроку запустити цей Центр. У Президента є велике бажання, щоб така модель запрацювала в Україні", – наголосив уповноважений Глави держави з прав дитини.

Нагадаємо, в Одесі 49-річний чоловік кілька років ґвалтував неповнолітню дівчинку, яку знайшов у соцмережах. Він під виглядом юнака випросив у неї світлини інтимного характеру, а потім шантажував. Дівчинка побоялася одразу розповісти про все родині.

Повʼязані теми:

Наступна публікація