В Україні відзначають 101 річницю бою під Крутами

В Україні відзначають 101 річницю бою під Крутами

Фото: УНІАН

Тоді кілька сотень київських студентів мужньо дали бій Червоній армії.

В Україні 29 січня відзначають 101 річниця історичного бою під Крутами. Ця трагічна подія фактично змінила хід історії і затвердила право українців на свою незалежність.

Про це йдеться у сюжеті "Сніданок з 1+1".

5 годин запеклого бою. Київські курсанти проти чотирьохтисячної Червоної армії. Так проходив бій під Крутами. Він хоч і закінчився поразкою, став прикладом відваги та самопожертви українців заради своєї незалежності.

Події розгорталися у січні 1918 року. Тоді Росія поставила ультиматум українській владі - легалізувати більшовицькі військові загони. Натомість, Україна не погодилась і проголосила 4 універсал. Документ, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Через що Україна фактично опинилась у стані війни з більшовицькою Росією.

Історичний бій біля залізничної станції Крути розпочався зранку 29 січня. У нерівній боротьбі зійшлося чотири тисячі бійців Червоної армії. А захищати Київ пішли курсанти, студенти та гімназисти - 800 відважних парубків. П’ять годин добровольці стримували ворога, розібрали залізничні колії. Українська сторона мала всі шанси на перемогу аби не брак боєприпасів та підмога, яка не прийшла вчасно.

У бою під Крутами за українську незалежність 29 юнаків потрапили у полон і були страчені Червоними. Попри поразку, українські курсанти не здавалися до останнього і таки виконали своє бойове завдання – стримали наступ більшовиків на Київ.

"Бій під Крутами – тільки одна із численних битв в "хрестовому поході" Росії проти України. Відважні патріоти, які захищали Україну під Крутами – справжні герої, завдяки яким таки постала наша незалежність", - написав у своєму Twitter президент України Петро Порошенко.

До сторіччя бою під Крутами незабаром на екрани виходить історична стрічка "Крути 1918". Прем’єра запланована на 7 лютого 2019 року.

Реальна історія, нереальне кохання: чому варто дивитися фільм “Крути 1918”

Реальна історія, нереальне кохання: чому варто дивитися фільм “Крути 1918”

Повʼязані теми:

Наступна публікація