Обов'язкові щеплення перед дитсадком і школою можуть скасувати

Обов'язкові щеплення перед дитсадком і школою можуть скасувати

У Раді зареєстрували законопроект про скасування обов'язкових щеплень для дітей. / Фото: Фото EPA/UPG

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, який скасовує обов'язкові щеплення для дітей.

Відправити дитину в школу чи дитячий садок в Україні скоро можна буде без щеплень.

Відповідний законопроект про скасування обов'язкових профілактичних уколів для дітей зареєстрований у Верховній Раді.

Як повідомляє журнал "Фокус", документ залишає за батьками вибір, чи робити їхнім дітям щеплення чи ні. Правозахисники кажуть, що законопроект на часі, оскільки все більше сімей в Україні відмовляються від щеплень.

Мама 11-річного хлопчика Лілія Свінчук розповідає, що до 6 років постійно писала відмови на щеплення для свого сина. Однак перед оформленням в школу у хлопчика виникли проблеми, оскільки його не захотіли приймати через відсутність щеплень.

"Спочатку я робила сину основні щеплення, але почала помічати, що після вакцинації він почувається погано, і вирішила більше не щеплювати дитину. Я постійно писала відмови", - розповіла Свінкуч.

За словами матері хлопчика, коли перед школою в сина почалися проблеми, вона пішла в суд виборювати право для нього на освіту.

"Фактично всі вакцини мають побічну дію. В переліку протипоказань будь-якої вакцини є такий "хитрий" пункт: "Протипоказано при алергії на будь-який з компонентів". А як ми можемо знати про алергію, якщо дитині вперше в житті вводять препарат", - підтримав батьків, які відмовляються від щеплень для дітей, голова української Ліги захисту громадянських прав В'ячеслав Костильов.

Підтримують законопроект про скасування обов'язкової вакцинації і деякі з батьків, які роблять щеплення своїм дітям.

"Якщо вірити лікарям, то, оскільки моя дитина вакцинована, їй нічого не загрожує", - каже мама 4-річного Назара Вікторія Чирва.

Лікарі ж до скасування щеплень ставляться негативно. За словами медиків, якщо вакцина негативно впливає на здоров'я малюка, є процедура скасування щеплення і без того.

"А коли батьки просто так не хочуть робити дітям щеплення – це недопрацювання педіатра, який не пояснив їм, чим може закінчитися відмова від вакцинації", - вважає лікар-імунолог Олег Назар.

Нагадаємо, раніше експерти заявляли, що батьки самі повинні вирішувати, чи робити їхнім дітям щеплення.

Повʼязані теми:

Наступна публікація