Елітне Опитне під Донецьком перетворилося на селище-привид

Елітне Опитне під Донецьком перетворилося на селище-привид

Елітне Опитне під Донецьком перетворилося на селище-привид

На передовій АТО побувала знімальна група ТСН.

Колись елітне селище Опитне у передмісті Донецька за два роки війни перетворилося на привида, де немає жодного вцілілого будинку. Там нині живуть лише 60 чоловік, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Менше тільки в сусідніх Пісках – там залишилося взагалі дев'ятеро місцевих.

В Опитному немає світла, води та газу. Оборону тримає закарпатська 128-ма гірсько-піхотна бригада. Її бійці кажуть, що наразі ситуація більш-менш стабільна, але терористи все одно не дають про себе забути. "Вечором пострілювали з 7,62. Інколи СПГ залітає", - каже військовий із позивним "Ахмет".

Терористи стріляють частіше вночі. Вдень активності виявляють мало. І навіть диверсійних вилазок не роблять.

За добу зафіксовано 10 застосувань бойовиками зброї проти українських захисників

За добу зафіксовано 10 застосувань бойовиками зброї проти українських захисників

Позиції українських солдатів розташовані майже впритул до зруйнованого донецького летовища. Найбільше проблем завдає метеовежа, звідки стріляють бойовики – вона дуже близько. "Тут до позицій мало – пару сотнеь метрів", - каже позивний "Фізрук".

До війни він був вчителем у школі. Як не дивно, не фізичного виховання, а історії. В АТО вже майже два роки. Побував у найдраматичніших битвах біля Іловайська та Дебальцевого. В Іловайському котлі намагався деблокувати нашу армію.

"Що ми могли, ми зробили на той момент. Але поки ми зробили справу, ще приказу не було на вихід з Іловайська. Тому ті пару днів і зіграли ту роль, ті втрати, які понесли в кінці серпня наші підрозділи", - розповів він.

"Фізрук" дістав поранення, але все одно повернувся на війну. Одним з останніх виходив з дебальцевського пекла. "Були до останнього, до 18 лютого, поки не почали виходити. Стояли на першій лінії оборони. На таких рубежах, як Чорнухино, блокпост Балу", - розповів боєць.

Коли вже виходили з Дебальцевого, "Фізрука" знову поранило. Ворожа куля потрапила в ногу. Після шпиталю він знову на фронті – і тепер боронить Опитне. Його не лякають кулі та артилерійські снаряди. Він готовий воювати до кінця, якщо держава буде виконувати свої обіцянки.

"Ну не знаю, скільки планую служити – якщо держава буде ставитися і, скажімо так, виконувати свої обіцянки, які вони обіцяють, безумовно, тоді контрактна армія і такі люди, як я, будуть залишатись. Але якщо буде інша ситуація, то зрозуміло що", - пояснив боєць 128-ї бригади.

Тим часом під Дебальцевим ворожий безпілотник контузив українського військового. Апарат прилетів уночі і мав на собі вибухівку.

Кореспондент ТСН Євген Назаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація